Revoltă în căminul Școlii Profesionale Ungheni. Tariful pentru chirie s-a triplat, iar locatarii refuză să încheie noi contracte, acuzând administrația școlii de creșterea tarifului

„Mărul discordiei” dintre locatarii căminului Școlii Profesionale Ungheni și administrația școlii respective este noul tarif stabilit pentru un metru pătrat. Dacă până acum locatarii achitau câte 17 de lei pentru metru pătrat, acum, după noul tarif stabilit de către administrație, aceștia trebuie să achite 54 de lei pentru metrul pătrat.

Anul trecut, în luna octombrie 2023, locatarii au primit o înștiințare de la administrația școlii prin care îi anunța despre modificarea tarifului, de la 17 lei per metru pătrat, la 54 de lei. Cei peste 60 de locatari ai căminului sunt revoltați de această modificare făcută de către gestionar. Ei își argumentează dezacordul prin faptul că, la majorarea tarifului nu s-a ținut cont de starea deplorabilă a imobilului, dar și de numeroasele investiții făcute de către locatari de-a lungul anilor.

Blocul are 5 etaje, însă o parte din culoarele căminului, fațada și acoperișul clădirii sunt într-o stare destul de avariată.

Cum au ajuns oamenii să locuiască într-un bloc al unui cămin care era, practic, abandonat

În anii 1997-1998, când o parte din locuitorii municipiului Ungheni se confruntau cu mari probleme locative, primarul de atunci, Mihai Cozari, a convenit cu Vasile Sanduleac, fostul director al Școlii Profesionale, să ofere spațiu locativ în unul dintre căminele instituției, care ajunsese, încă pe atunci, la un grad de degradare avansat și, practic, era abandonat.

Urmau să se facă demersurile necesare pentru ca edificiul respectiv să fie privatizat de cei ce au acceptat să locuiască acolo, iar ei, la rândul lor, au început să investească sume enorme în reparații și amenajarea locuințelor lor. Însă, din varii motive, privatizarea așa și nu a fost posibilă, iar oamenii locuiesc în acest cămin încheind anual un contract de locațiune. Acum, oamenii sunt îngrijorați că ar putea ajunge în stradă, dacă refuză să încheie noul contract la tariful de 54 de lei pe metru pătrat.

Reparații de la zero – pe banii locatarilor

Aliona Costaș se numără printre primele familii care au venit să locuiască în una din camerele căminului. Se întâmpla cu mai puțin de 30 de ani în urmă. „Era un adevărat dezastru…”, își amintește femeia. A găsit întreg blocul și locuința într-o stare greu de descris. Pereții erau îmbibați cu mucegai, tenculaia cădea, mirosul era greu de suportat, iar șobolanii mișunau peste tot. De canalizare, nici vorbă: în loc de veceu, era doar o gaură, iar țevile vechi ruginite trebuiau urgent înlocuite.

Dar, pentru că nu avea altă opțiune, s-a apucat de reparație, mai ales că avea un copil mic pe care nu-l putea aduce în condițiile existente la acel moment. Anii au trecut, lumea a continuat să investească, pentru a-și crea anumite condiții de trai, iar de privatizare nici pomeneală.. „Noi am investit bănuții noștri și am creat comodități tot din banii noștri, iar acum, mai suntem impuși să și plătim suprafața locuită la o sumă triplă. De unde? E prea mult! Noi cerem doar să ne lase la vechiul preț, căci noi nu avem posibilitatea de a achita atât de mult. Mie, cu tot cu depozit, mi-a venit suma de 3 mii de lei, plus serviciile comunale, care le achităm la tarif de instituție, adică mai mare, nu ca și persoană fizică.”, se plânge femeia.

„Mulți mă întreabă de ce am ales să trăiesc aici. Așa a fost situația, le spun… Noi eram atunci bucuroși că ni se oferise această locuință, așa cum era ea, cu gândul că o vom putea privatiza. Dacă nu a fost să fie, asta e o altă problemă. Acum, reiese că ar trebui să las totul și să mă duc în altă parte, să o iau de la capăt? Mă doare căci eu aici am investit și banii, și tinerețea… Vrem doar să fim auziți și să ajungem la un numitor comun.”, mai spune ea.

Blocul căminului aflat în gestiunea Școlii Profesionale nu este conectat la gaze, iar oamenii stau cu butelia de gaz în casă pentru a pregăti mâncarea. Și așa, de ani de zile… Iar sursa principală de încălzire sunt sobele construite de ei, în fiecare odaie. O parte din locatari au o debara în care își pot ține lemnele, iar alții, le țin la balcon.

 Locatari mai noi, aceleași probleme vechi

Taisia Straticiuc a venit în acest cămin în 2009. Cele două camere pe care le deține erau într-o stare nesatisfăcătoare. „Pereții se măcinau, tavanul avea numai valuri, nu am dormit nopți, poate pe alocuri nici nu am mâncat. Singură am făcut reparații, soțul era plecat peste hotare. Am investit fiecare bănuț pe care-l trimitea acasă ca să creez condiții pentru copii. Am schimbat geamurile prin care bătea vântul, ușa. Am îndurat multe și acum să ni se pună așa tarif exagerat? Pentru ce să achităm atât, tot pentru că noi am investit? Noi ne-am fi dus de aici, dacă nu investeam, iar toate angajamentele și le asuma Școala Profesională, noi fiind doar chiriași. În condițiile în care noi ne-am asumat toate investițiile, acum, să ni se ceară așa sumă… nu e posibil…”, spune Taisia.

 Loredana Gălățeanu este urmează, în cel mai scurt timp, să-și aducă bebelușul pe lume. Însă, nu se poate bucura pe deplin de aceste clipe, deoarece nu este sigură dacă va mai putea locui în odaia pe care au reparat-o și amenajat-o împreună cu soțul. „Am făcut reparație într-o cameră ca să pot să îmi aduc copilașul de la maternitate, acum ne-am pomenit că, dacă nu vom încheia contractul la noul tarif, există riscul să fim dați afară. Întrebare: ce mă fac eu în situația aceasta, unde să mă duc?”, se arată îngrijorată viitoarea mămică.

Constantin Lîsenco este un tânăr care, la fel, a achiziționat o odaie de la etajul 5, de la o fostă locuitoare, ce a trăit acolo timp de 15 ani. Bărbatul spune că cei de la contabilitatea școlii nu l-au informat că urmează ca tariful pe locațiune „să explodeze”. „Am făcut o parte din acoperiș din cheltuielile proprii, am izolat suprafața podului unde se află camera, deoarece curgea apa în casă. Am început să-mi fac reparație, am schimbat geamurile, am renovat camerele, am instalat bucătăria. Însă, momentan, m-am oprit. Ni s-a spus că, dacă nu suntem de acord să achităm acea sumă, atunci putem ieși afară. Înainte plăteam 500 de lei lunar, însă la tariful nou, reiese că trebuie să achit 1500 de lei plus serviciile comunale și ajungem că avem cheltuieli ca și la o gazdă. Diferența este doar că eu am investit din banii proprii”, spune bărbatul.

Tariful pentru locațiune – stabilit conform legii bugetului

Pe de altă parte, Veronica Talpă, directoarea Școlii Profesionale din Ungheni spune că tariful nu a fost majorat, ci doar calculat conform legii bugetului de stat. „Formula aplicată anii anteriori s-a păstrat și în același an, doar că în anii precedenți era folosită o formulă greșită, din punct de vedere a legii bugetului. Acest lucru a fost menționat și de către responsabilii de la Ministerul Educației și, respectiv, am recalculat după formula corectă, din care a reieșit acest tarif. Acesta este tariful minim, conform legii bugetului. Nu vorbim despre tarife majorate. Se primește că locatarii, anterior, au achitat un tarif mult mai mic decât cel care prevede legea bugetului de stat.”, afirmă ea.

Toți cei care locuiesc în locațiune, semnează, în fiecare an, la început de ianuarie, un contract de locațiune. Ulterior, contractele semnate se transmit Ministerului Educației și Cercetării, fiind în calitate proprietar. În cazul în care, ministerul nu le semnează, atunci acestea se declară nule. „Din păcate, avem doar un singur contract semnat pentru anul 2024 din circa 60 de contracte. Nu sunt în măsură să spun ce va urma în cazul în care ei nu vor semna aceste contracte, însă un lucru e cert: noi trebuie să respectăm legea. Noi nu putem face nici un compromis. Noi punem legea în capul mesei.”, a subliniat directoarea.

Ultima investiție făcută de către administrația Școlii Profesionale în acest cămin, a constat în renovarea fiecărie intrări în scară. „Noi știm că sunt multe lacune în acest cămin, dar avem priorități. În primul rând, căminul are un acoperiș extrem de avariat. Acest acoperiș nu mai poate fi reparat, el urmează a fi schimbat în totalitate. Dar vorbim de sume extraordinare. Starea blocului o să sufere și mai mult în cazul în care nu se vor lua careva măsuri în următoarea perioadă.”, a mai adăugat Veronica Talpă.

Ce zic autoritățile…

Menționăm că, la solicitarea locatarilor, primarul Vitalie Vrabie a avut o întrevedere cu locatarii căminului. Chiar dacă, legal, Primăria municipiului Ungheni nu poate interveni, primarul Vitalie Vrabie a decis totuși să aibă această întrevedere. Primarul a subliniat că trebuie să se documenteze bine pe acest caz și că va face toate demersurile necesare pentru a soluționa, împreună cu factorii de decizie de la Ministerul Educației și Cercetării, problema.

„Eu voi încerca să conving Ministerul Educației și Cercetării de dificultatea în care vă aflați și să soluționăm problema. O soluție ar fi ca acest edificiu să fie cedat ori Primăriei, ori Guvernului, pentru ca, ulterior, să fie transformat într-un bloc locativ, după care să urmeze o altă etapă, eventual de privatizare a locuințelor în care unii dintre dumneavoastră locuiesc deja de aproape 30 de ani”, a spus dânsul.

La data de 17 ianuarie am făcut și un demers către Ministerul Educației și Cercetării, cu privire la situația acestui cămin, dar și a locatarilor respectivi. Deși Secția managementul documentelor a Ministerului Educației și Cercetării a confirmat primirea demersului, la data de 2 februarie nu am primit încă niciun răspuns.

Tatiana Tesliuc


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *