Interviu / Nicolae Bobescu: „Cred că oftalmologia este vocația mea și mă simt foarte fericit în ceea ce fac”

Vă propunem să-l cunoaşteți pe chirurgul Nicolae Bobescu, un specialist desăvârșit, care zilnic efectuează cele mai complicate intervenţii oftalmologice din țară. Mai bine de un an și-a deschis o clinică oftalmologică la Ungheni și a oferit peste 2000 de consultații specializate pentru maturi și copii, a realizat peste 500 de intervenții chirurgicale de cataract și a prescris peste 1000 de perechi de ochelari și lentile de contact.

Ce l-a determinat să vină la Ungheni, deși e născut la Călărași, citiți în interviul ce urmează.

– Ce v-a determinat să vă specializați în acest domeniu?

Oftalmologia este atractivă din punct de vedere profesional prin multitudinea posibilităților de dezvoltare și prin spectrul larg al patologiilor oculare. Am fost atras de posibilitatea de a efectua chirurgie și de faptul că tratamentul oftalmologic poate oferi rezultate rapide și vizibile.

– Ne puteți împărtăși mai multe despre experiența dumneavoastră, privind chirurgia oftalmologică?

Sunt medic oftalmolog chirurg și am făcut rezidențiatul la Spitalul „Sfânta Treime” din Chișinău. În timpul rezidențiatului am activat la Spitalul Municipal Bălți și Spitalul Raional Călărași unde am efectuat anual peste 1000 de intervenții de cataractă.

În ultimii doi ani de rezidențiat m-am specializat pe chirurgia vitreoretininană, care curpinde tratamentul celor mai dificile afecțiuni oftalmologice, precum retinopatia diabetică, decolarea de retină și afecțiunile maculare. Aceste intervenții le efectuez la Spitalul “Sfânta Treime” din Chișinău.

Dificultatea acestui domeniu este datorată anatomiei delicate a ochiului, vederii limitate în timpul operațiilor și complexitatea afecțiunilor tratate. Visul meu a devenit realitate datorită implicării profesorilor Valeriu Cușnir, Valentina Lupan și Vitalie Cușnir.

Specializările în domeniul chirurgiei cataractei și a chirurgiei vitreoretiniene le-am obținut la Moscova, Kiev și Barcelona.

– De baștină sunteți din Călărași, ați hotărât totuși să veniți la Ungheni, să deschideți o clinică aici. Ce va determinat să veniți la Ungheni?

M-am născut și am copilărit la Călărași, un oraș cu istorie și personalități notorii. Am luat decizia de a deschide o clinică în orașul Ungheni pentru că aici nimeni nu realiza intervenții chirurgicale oftalmologice, iar pentru pacienți era dificil să se deplaseze până la Călărași.

Consider că a fost o decizie foarte bună și ne bucurăm să contribuim la îmbunătățirea sănătății oculare a pacienților din Ungheni.

– Aveți deja un an de activitate. Cum ați putea descrie această perioadă de activitate?

În primul an de activitate s-a format o echipă frumoasă și unită. La clinică activează 5 medici oftalmologi, care sunt bine pregătiți să abordeze interdisciplinar întreg spectrul de patologii oculare.

De la deschidere am oferit peste 2000 de consultații specializate pentru maturi și copii, peste 500 de intervenții chirurgicale de cataractă, am prescris peste 1000 de perechi de ochelari și lentile de contact, am ajutat pacienții să își recapete sau să își îmbunătățească vederea.

Sincer, pentru noi primul an de activitate a fost o plăcere și lucrurile au venit de la sine. Foarte multă lume ne-a ajutat ca visul nostru să devină realitate.

– Care au fost cele mai mari provocari cu care v-ați confruntat la început, dar poate și acum, și cum le-ați depășit?

A fost dificilă pentru noi integrarea în mediul de afaceri, unde a fost importantă implicarea soției. Pentru ea această afacere a devenit stilul ei de viată și reușește să îmbine de minune rolul de mamă, soție, medic oftalmolog și antreprenor.

Cele mai mari provocări au fost găsirea mijloacelor financiare, formarea și consolidarea echipei, organizarea zilelor de operații.

– De unde ați luat surse financiare pentru a deschide o clinică?

Deschiderea unei clinici medicale este o investiție financiară semnificativă, care necesită procurarea unui spațiu comercial bine amplasat, echipamente medicale performante, consumabile medicale speciale ș.a. Ne-am bucurat foarte mult că am reușit să obținem finanțare din partea Guvernului Republicii Moldova prin intermediul proiectelor de susținere a mediului de afaceri. Desigur că acest proces este unul anevoios, dar cu perseverență și multă dorință pot fi făcute lucruri extraordinare.

– Cum e să deschizi o afacere în Republica Moldova?

Este ușor să deschizi o afacere în țara noastră datorită simplificării procedurii de îngeristrare a IMM-urilor de către guvern. Mai dificil este să obții autorizația sanitară de funcționare și certificatul de acreditare. Ne bucurăm că instituția noastră corespunde celor mai înalte standarde și oferă servicii medicale de calitate.

Pentru a gestiona cu succes o afacere am participat la instruiri în domeniu, cursuri de antreprenoriat și contabilitate și avem mulți parteneri care fac ca clinica noastră să funcționeze eficient.

– Nu pot să nu vă întreb: în timp ce mulți tineri optează să meargă la studii peste hotare cu intenția de a rămâne acolo, dumneavoastră ați optat pentru ideea de a rămâne aici, de a investi, de a crea locuri de muncă. Ce v-a motivat?

Decizia de a rămâne în țară s-a datorat în mare parte familiei și posibilităților de dezvoltare a afacerii aici, în țara noastră. Soția, fiind și ea oftalmolog de profesie m-a susținut în această idee și a fost alături mereu. Investiția a adus după sine crearea a 14 locuri de muncă, de a dezvolta și a aduce plus valoare societății noastre.

– Dacă ați lua-o de la capăt, ce ați face? Exact pe aceleași căi ați merge, sau ați schimba ceva, profesional vorbind?

Sunt o persoană total implicată în viața mea profesională. Cred că oftalmologia este vocația mea și mă simt foarte fericit în ceea ce fac. Activitatea chirurgicală îmi aduce o satisfacție enormă și este un domeniu care îmi oferă posibilitatea să mă perfecționez încontinuu.

Dacă aș lua-o de la capăt aș alege să nu îmi neglijez viața personală și pasiunile, însă sunt conștient că pentru a excela într-un domeniu este necesar să te implici în totalitate.

– Care sunt planurile dvs de viitor? Cum vedeți dezvoltarea dumneavoastră, a angajaților și a clinicii în general, peste 5 ani?

Evoluția este un proces natural, iar inițiativa și dorința de a progresa sunt esențiale. Sunt câteva aspecte pe care le luăm în considerare pe viitor, cum ar fi extinderea serviciilor medicale, continuarea formării profesionale a personalului, participarea activă la proiecte de cercetare oftalmologică, conferințe și congrese. Ne dorim foarte mult să îmbunătățim accesul la servicii oftalmologice pentru un număr cât mai mare de persoane.

– Ce calitati trebuie sa aibă un medic profesionist, din punctul dumneavoastra de vedere?

Un medic trebuie să fie profesionist și empatic față de nevoile pacientului. Eficiența actului medical este datorată suportului psihologic pe care îl oferim. Pacientul caută asistență medicală nu pentru că este într-o stare bună, dar pentru că necesită ajutor, îngrijire și suport medical.

Ar fi frumos pe parcursul anilor de activitate să ne păstrăm modestia și cumsecădenia de la început.

– Câți ani de experiență sunt necesari pentru a deveni un medic de succes, cum credeți?

O teorie propusă acum două decenii și susținută de mai mulți experți afirmă că acumularea a 10.000 de ore de practică într-un anumit domeniu te poate transforma într-un profesionist.

Anders Ericsson a ajuns la concluzia că „multe caracteristici, odată atribuite talentului, sunt rezultatul unei repetiţii intensive, întinse pe o perioadă de cel puţin 10 ani”. Este foarte plăcut când găsești un domeniu unde poți să investești toate resursele și energia pentru a fi de folos societății.

Un medic de succes învață încontinuu și se adaptează ultimelor tendințe și tehnologii. De fapt, farmecul medicinei este că mereu vine cu inovații și îți permite să te perfectionezi.

 


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *