Drepturile și obligațiile părinților care au copii la școală

Imagine simbol, sursa: ipn.md

Deși Codul educației din Republica Moldova a fost votat în anul 2014, pe parcursul ultimilor 10 ani acesta a suferit mai multe modificări. Codul este format din 157 de articole, cinci dintre care ne vorbesc despre drepturile și obligațiile elevilor sau studenților, ale cadrelor didactice și ale părinților care au copii ce frecventează o instituție de învățământ, scrie diez.md.

Despre drepturile și obligațiile elevilor probabil ați mai auzit. În unele școli ele apar pe diferite panouri de pe coridoarele instituțiilor, iar când învățam, spre exemplu, eu în gimnaziu, acestea erau scrise chiar și în agenda elevului. Totuși, mai puțini dintre noi au auzit despre drepturile și responsabilitățile părinților sau ale reprezentanților legali care au elevi. Ce spune Codul educației în acest sens, aflați în cele ce urmează.

 

Despre drepturile părinților ne vorbește Articolul 138 din Codul educației. Astfel, la acest capitol, sunt menționate următoarele șase drepturi:

  1. să aleagă instituția de învățământ în care să înscrie copilul;
  2. să participe la întocmirea programului de activitate al instituției de învățământ;
  3. să solicite respectarea drepturilor și libertăților copilului în instituția de învățământ;
  4. să ia cunoștință de organizarea și conținutul procesului de învățământ, precum și de rezultatele evaluării cunoștințelor copiilor lor, în conformitate cu regulamentele instituționale;
  5. să aleagă și să fie aleși în organele administrative și consultative ale instituției de învățământ;
  6. să înființeze asociații filantropice ale părinților, având ca scop principal contribuirea la dezvoltarea instituției de învățământ.

 

Tot Articolul 138 ne vorbește și despre obligațiile părinților. Ele sunt următoarele:

  1. să asigure educarea copilului în familie și să creeze condiții adecvate pentru pregătirea temelor și pentru frecventarea studiilor, pentru dezvoltarea aptitudinilor, participarea la activități extrașcolare și pentru autoinstruire;
  2. să asigure școlarizarea obligatorie a copiilor de vârstă școlară;
  3. să colaboreze cu instituția de învățământ, contribuind la realizarea obiectivelor educaționale;
  4. să urmărească, în colaborare cu conducerea instituției de învățământ și cadrele didactice, situația școlară și comportamentul copilului sau elevului în instituția de învățământ;
  5. să respecte regulamentele instituțiilor de învățământ în partea în care le sunt aplicabile;
  6. să nu admită violență fizică și/sau verbală asupra personalului instituției de învățământ;
  7. să comunice imediat administrației instituției de învățământ sau altor organe abilitate despre orice caz suspect sau confirmat de abuz, violență fizică și/sau verbală, exploatare sau trafic asupra copiilor/elevilor/studenților sau a personalului instituției de învățământ.

Totodată, codul menționează că părinții sau alți reprezentanți legali ai copiilor care nu manifestă responsabilitate și nu asigură educarea și instruirea copilului sunt pasibili de răspundere în conformitate cu legislația în vigoare.

În ce măsură credeți că părinții își onorează obligațiile și le sunt respectate drepturile? Dacă ați avea posibilitatea, care alte drepturi și obligații ale părinților le-ați introduce în Codul educației?

Expresul.md

 

 

 


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *