La inițiativa unui băștinaș, simbolul creștinismului va fi înălțat la hotarul satelor Hîrcești și Mînzătești

Foto: Platon Gorea

O cruce imensă va fi înalțată pe dealul „Tremurici” de la hotarul satelor Hîrcești și Mînzătești. Inițiativa aparține unui băștinaș, Platon Gorea, stabilit cu traiul de mai mulți ani în raionul Nisporeni.

Platon Gorea, născut la Mînzătești nu-și uită originile. El este omul faptelor și nu a vorbelor.  Își dorește să instaleze o cruce imensă din metal, cu o înălțime destul de impunătoare, de 24 de metri. Ulterior, crucea va fi iluminată pe timp de noapte. Platon Gorea spune că prin această cruce, își dorește să evidențieze frumusețea locurilor, dar și de aduce o mai mare importanță valorilor locale. Astfel, Valea Culei va fi recunoscută nu doar prin personalitățile sale notorii, ci și prin crucea gigantă. „Dacă să ne referim la Valea Culei, atunci e o zonă cam pustie, nu prea sunt monumente sau careva obiective turistice. Din păcate, multora li se asociază Valea Culei ca fiind o zonă defavorizată. Dar aceste locuri a dat naștere multor personalităților notorii cu care ne mândrim.”, a subliniat dânsul.

În luna iulie a anului 2023, Platon Gorea a înaintat propunerea către autoritățile publice locale din Hîrcești, aceasta fiind acceptată și votată și în consiliul comunal. A realizat proiectul tehnic al crucii, acum este nevoie doar de resurse financiare pentru a începe lucările propriu zise. „Totuși, este vorba despre o sumă foarte mare, de circa 300 de mii de lei. ”, precizează Platon Gorea.  Dânsul mizează pe implicarea cetățenilor, iar fiecare donație va fi un pas spre realizarea inițiativei. Platon Gorea afirmă că, odată ce va fi adunată măcar o jumătate din sumă, lucrările vor demara.

La rândul ei, Elena Medvițchi, primara comunei Hîrcești, spune că susține ideea venită din partea băștinașului, dând asigurări că primăria va veni cu un suport financiar. „Deocamdată nu pot spune exact despre ce sumă va fi vorba, pentru că trebuie s-o trecem prin consiliu, dar suntem deschiși la orice inițiativă de a face o schimbare în comuna noastră”, a menționat dânsa.

„Poziționarea acestei cruci pe dealul „Tremurici” va fi vizibilă din depărtare, mai ales că pe timp de noapte, va fi iluminată. Această lucrare nu doar este simbolul creștinismului, ci va atrage și potențiali turiști, care vor vrea să facă un popas. Suntem o comună care nu prea are în patrimoniul său cultural monumente sau alte obiecte semnificative, dar odată cu construirea acestei lucrări, comuna va deveni mai atractivă. În concluzie, pot să spun că această inițiativă este binevenită pentru comuna noastră.”, a mai adăugat Elena Midvițchi.

De asemenea, protoiereul Vasile Dumitraș, parohul bisericii „Adormirea Maicii Domnului”, din satul Hîrcești, a înaintat o cerere de binecuvântare pentru începerea lucrăilor către Episcopia de Ungheni și Nisporeni. Aceasta a fost binecuvântată de către Înaltpreasfințitul Petru. „Se binecuvântează înălțarea unei Cruci din metal, iluminată, cu înălțimea de 24 de metri, în cinstea Presfintei și de Viață Făcătoarei Treimi și spre pomenirea Răstignirii și a învierii Domnului nostru Iisus Hristos, care va fi vizibilă din trei localități: Hîrcești, Mînzătești și Drujba.”, se menționează în cerere. Totodată, pentru această inițiativă, dar lși altele inițiate de Platon Gorea, acesta a fost decorat cu medalia eparhială „Sfântul Bn. Kneaz Alexandru Nevschi”, gr. 2.

Notă: Cei care doresc să contribuie, pot depune bani pe contul bancar MD80AG000000022595777826; SWIFTAGRNMD2X665. Beneficiar: Platon Gorea.

Tatiana Tesliuc

 


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *