Comuna Măcărești ar putea avea propriul imn

După ce anul trecut, comuna Măcărești s-a ales cu un drapel și stemă, s-ar putea ca anul acesta să aibă și un imn. La inițiativa Alionei Buraga, directoarea Casei de Cultură din localitate, jurnalista și poeta Maria Tonu, originară din satul Măcărești, a compus imnul comunei. 

“Faptul care m-a determinat să scriu acest imn a fost dragostea față de baștină. M-am născut, am crescut, m-am maturizat și am pornit în lume de la Măcărești. Aici sunt eu cu mine. Sunt așa cum mă cunoaște toată lumea. Sunt  fericită printre ai mei. Satul Măcărești este un Portal de Lumină pentru mine. Cei “șapte ani de acasă “ sunt de la Măcărești! Aceasta este zestrea pe care o port și o păstrez cu demnitate oriunde în lume. În pașaportul canadian am scris Măcărești, a fost suficient sa scriu Republica Moldova, dar am scris doar numele vetrei natale”, ne-a spus Maria Tonu. 

Potrivit lui Sergiu Manciu, primarul comunei Măcărești, Serghei Cozma va fi cel care va compune melodia și pentru acest imn. Iar, în luna martie, imnul va fi prezentat și supus votului la ședința consiliului. „În cazul în care va fi aprobat, comuna Măcărești va avea imn”, a subliniat dânsul. 

Menționăm că Maria Tonu Maria Tonu a fondat, la Chișinău, în 1998, prima și, deocamdată, unica publicație din Republica Moldova, destinată persoanelor cu dizabilități – „Buna Speranță”. În colaborare cu soțul ei, Vitalie Tonu, a editat lucrările „Principii și modele internaționale în integrarea socială a persoanelor cu handicap” și „Legislația internațională în protecția persoanelor cu handicap”. S-a dedicat cu trup și suflet domeniului protecției și integrării  sociale a persoanelor cu dizabilități. 

În 2007, se stabilește la Toronto, în Canada. Continuă să scrie, să editeze volume de poezie și proză, să promoveze literatura basarabeană în particular și cea română în general la mii de kilometri de casă. În 2020 a editat volumul autobiografic „La Măcărești”.
Tot ea a fost cea care a compus și imnul Liceului Teoretic „Elada” din aceeași localitate.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *