Ce se întâmplă dacă nu ai asigurarea RCA la mașină

Imagine simbol, sursa: realitatea.md

Circulația rutieră cu un automobil pe drumurile publice din țara noastră, fără o poliță de asigurare obligatorie RCA, este interzisă. Neplăcerile, problemele și consecințele pe care le poate provoca un accident pot fi cu mult reduse odată cu existența asigurării RCA, scrie ziarulnațional.md.

Ce se întâmplă dacă conduci fără RCA

Mulți conducători auto cred că dacă vor conduce autovehiculul (fie automobil, motocicletă, tractor, șa.) fără o poliță de asigurare obligatorie RCA, în speranța că nu vor fi depistați, iar dacă la un control de rutină a oamenilor legii sunt prinși, ei vor plăti doar o mică amendă și atât. Codul Contravențional al RM prevede o sancțiune cu amendă de la 30 la 60 unități convenționale, în bani însemnând de la 1500 lei la 3000 lei și 3 puncte de penalizare.

Chiar dacă un vehicul staționează nefolosit în parcare sau garaj el necesită asigurare RCA, deoarece există riscul ca acesta să plece singur sau să ia foc, pricinuind astfel pagube incomensurabile persoanelor terți. În final aceste vehicule trebuie asigurate obligatoriu.

„Art.3 din Directiva 2009/103/CE a Parlamentului European și a Consiliului Europei prevede ca ”fiecare stat membru ia toate măsurile necesare pentru a se asigura că răspunderea civilă pentru pagubele produse de vehiculele care staționează în mod obișnuit pe teritoriul lor este acoperită prin asigurare”. În noua Lege privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto pentru prejudicii produse de vehicule este stabilită obligația încheierii asigurării RCA, cât și sancţiunile aplicabile la încălcarea acestei obligațiuni. Toți cei care posedă vehicule înregistrate în Republica Moldova sunt obligați să încheie contracte de asigurare de răspundere civilă pentru pagubele produse de accidentele de vehicule.

Conducerea fără asigurarea RCA bate la buzunar

Conducerea fără asigurarea de răspundere civilă auto pe termen lung, poate fi costisitoare dacă se întâmplă un eveniment neprevăzut.

Acest lucru nu numai că poate costa bani în amenzi și penalități grele, dar poate fi extrem de costisitor din punct de vedere al timpului și al confortului. Timpul și banii pierduți din cauza conducerii fără asigurare RCA, nu merită riscul. În timp ce asigurarea obligatorie pentru răspundere civilă ajută la plata daunelor aduse vehiculului altui șofer, este important să aveți acoperire pentru propriul vehicul. De fapt este bine de avut și RCA și CASCO.

Fără o acoperire cuprinzătoare sau împotriva coliziunilor, ar trebui să vă folosiți banii proprii pentru a vă repara mașina.

Dacă se întâmplă ceva cu mașina, pe lângă riscurile financiare, există și unele inconveniente care vin odată cu ea.

Șoferul poate fi calm în timp ce conduce

Oricine conduce fără RCA, nu este niciodată 100% calm. Iar asta înseamnă că șoferul nu poate avea mișcări și reacții sigure. Fiecare călătorie, ipotetic presupune o posibilitate că se va întâmpla ceva neprevăzut, care ar putea afecta mașina și șoferul, fie că este vorba despre un accident provocat de cel neasigurat sau de altcineva.

Există modalități mai fiabile de a economisi niște bani decât alegerea de a șofa fără asigurarea RCA. În plus, tensiunea arterială nu va trece prin acoperiș de fiecare dată când va trebui de pornit cu mașina.

Protecția șoferului și a pasagerilor este acoperită de polița RCA a altor șoferi

Acoperirea plăților medicale și protecția împotriva vătămărilor personale sunt acoperite prin polițele RCA a altor posesori de automobile și vă pot ajuta să vă plătiți facturile medicale dacă sunteți rănit într-un accident, neprovocat de dumneavoastră.

De asemenea, îi poate ajuta la acoperirea cheltuielilor pasagerilor din cauza accidentului. În conformitate cu Legea 414/2006, art. 14, această acoperire poate ajunge la:

a) 1 000 000 de lei – la avarierea sau distrugerea de bunuri, indiferent de numărul persoanelor păgubite într-un accident;

b) 1 000 000 de lei – pentru fiecare persoană păgubită în caz de vătămări corporale sau deces, dar nu mai mult de 5 000 000 de lei, indiferent de numărul persoanelor păgubite într-un accident;

Prin urmare, înainte de a alege să conduceți fără asigurare RCA, trebuie să vă gândiți serios la posibilele consecințe ale acestui lucru.

Expresul.md


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *