DOC/ Satul Măcărești devine a cincea localitate care are drapel și stemă

Drapelul și stema satului Măcărești

Satul Măcărești are drapel și stemă. Decretul președintei Republicii Moldova, Maia Sandu, privind înregistrarea stemei și drapelui satului Măcărești în Armarialul General al Republicii Moldova a fost semnat la 23 martie 2023.

Stema satului reprezintă un câmp de azur, un leu de aur, limbat și unghiat roșu, ducând în laba dreaptă anterioară un cocostârc natural. Scutul timbrat de o coroană sătească de aur.

Drapelul reprezintă o pânză pătrată albastră, care poartă în mijloc un leu galben, limbat și unghiat roșu, ducând în laba dreaptă anterioară un cocostârc natural.

Simbolurile satului Măcărești au fost elaborate de istoricul Silviu – Andrieș Tabac și pictorul Mariana Șlapac.

Inițiativa ca satul Măcăreși să aibă stemă și drapel aparține primarului suspendat, Sergiu Manciu, care s-a adresat istoricului unghenean Corneliu Prepeliță. „Stema și drapelul este cartea de vizită a unei localități”, a scris istoricul pe facebook.

Potrivit lui Corneliu Prepeliță,  din acel moment a avut câteva deplasări în localitate, urmate de discuții, studii realizând Chestionarul heraldic necesar ca punct de pornire, care a fost transmis Comisiei Naționale de Heraldică.

Astfel, satul Măcărești devine a cincea localitate din raionul Ungheni care are stemă și drapel, după orașele Ungheni și Cornești și satele Cornova și Costuleni.

 


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

One Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *