La Ungheni a fost inaugurat punctul de operare terestră SMURD

Un Punct de operare terestră SMURD a Unității de Salvatori și Pompieri Ungheni, a fost deschis la 25 august, în cadrul unui proiect transfrontalier Republica Moldova – România, finanţat de Uniunea Europeană. La ceremonia de inaugurare au participat oficiali de rang înalt din cele două ţări, pompieri, salvatori şi personal medical.

Obiectivul general al proiectului este creșterea siguranței și protecției populației prin îmbunătățirea pregătirii și menținerea capacității de intervenție a serviciilor de urgență profesioniste (inclusiv SMURD), în zona transfrontalieră.

„Evenimentul de astăzi, reprezintă dovada elocventă a relației puternice și a cooperării fructuoase dintre cele două țări vecine. Prin intermediul acestui proiect, am reușit să realizăm o abordare transfrontalieră, să îmbunătățim semnificativ infrastructura și echipamentele de intervenție, atât în Republica Moldova, cât și în România, și să oferim capacități de formare și instruire pentru personal. Rezultatele acestor eforturi se vor contoriza în numărul de vieți salvate, în rapiditatea și eficiența intervențiilor la urgențe și sentimentului de siguranță pe care-l va resimți populația din partea noastră.”, a remarcat colonelul Alin Maghear, șeful Direcție Proiect cu Finanțare Externă, asistent manager în cadrul proiectului SMURD-2, atașat de interne al Ambasadei României în Republica Moldova.

Sediul Punctului de operare terestră SMURD a Unității salvatori și pompieri Ungheni, este construit la cel mai înalt standard european. Acesta dispune de birouri administrative, dormitoare, boxe de păstrare a tehnicii de intervenție, spații tehnice, dar și spălătorii pentru autospecialele SMURD, iar cei 42 de angajați își vor desfășura activitatea în condiții mai bune.

„Datorită acestui proiect, avem condiții de lucru bune, echipament și autospeciale noi cu care putem interveni la diferite misiuni. De asemenea, în ultima perioadă, datorită acestor autospeciale, am micșorat timpul de reacție.”, a menționat Vladimir Gîrbea, șef Unitatea de Salvatori și Pompieri din Ungheni.

În discursul său, colonel Alexandru Oprea, șeful Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, a declarat că proiectul SMURD-2 implementat cu susținerea financiară din partea Uniunii Europene, dar și datorită colaborării strânse între cei 6 parteneri ai proiectului consolidează capacitățile de intervenție în zona transfrontalieră, dar și în cazul realizării misiunilor internaționale. „Această realizare este un rezultat al unei cooperări foarte strânsă între instituțiile implicate în proiect. Valorificarea în comun a fondurilor europene, demonstrează o interacțiune puternică între instituțiile omoloage și consolidează potențialul  parteneriatelor. Investițiile realizate în infrastructura serviciilor de urgență din România și Republica Moldova contribuie direct la creșterea capacităților de a livra servicii de calitate societății.”, a mai adăugat Alexandru Oprea, șeful Inspectoratului General pentru Situații de Urgență.

Și Alexandru Efros, ministrul Afacerilor Interne, a menționat că realizarea proiectului asigură condiții mai bune de trai ai cetățenilor Republicii Moldova: „6 parteneri de nădejde și-au unit forțele pentru a clădi un sistem de intervenție și salvare durabil pentru ambele țări. Am venit la Ungheni cu convingerea că, instituțiile noastre cu atribuții în intervenție și salvare au pornit pe un drum sigur, care va oferi performanțe și rezultate remarcabile, măsurabili în vieți omenești salvate.”

După finalizarea ceremoniei, oficialii au vizitat și inspectat încăperile edificiului punctului de operare terestră SMURD. Totodată, ei au participat la un exercițiu demonstrativ cu aplicarea tehnicii și echipamentului din dotare. În cadrul aplicațiilor au fost simulate mai multe situații de urgență cum ar fi descarcerarea victimelor în urma accidentului rutier cu acordarea primului ajutor medical de către echipele Serviciului Mobil de Reanimare și Descarcerare, precum și salvarea persoanelor de la înălțime.

În cadrul evenimentului, au fost organizate ateliere de instruire privind acordarea primului ajutor medical și psihologic în situații excepționale, cu participarea a peste 20 copii din cadrul liceelor din municipiul Ungheni. La finalul activităților, elevii au primit mici cadouri pentru participarea și implicarea activă în atelierele interactive.

Menționăm că în acea zi a fost inaugurat și un punct de operare terestră SMURD și la Cantemir. Construcția acestora a fost finanțată de Uniunea Europeană prin intermediul Instrumentului European de Vecinătate, prin Programul Operațional Comun România-Republica Moldova 2014-2020.

Perioada de implementare a proiectului este 28.06.2019 – 27.09.2023. Bugetul total al proiectului este în valoare de 10.026.409,71 euro.

Totodată, proiectul prevede construcția a patru heliporturi pentru elicoptere SMURD în preajma a patru spitale din municipiile Chișinău, Bălți și Cahul, construcția a doua Unități de Primiri Urgențe la Chișinău și Bălți, dar și organizarea exercițiilor comune pentru serviciile de urgență din România și Republica Moldova.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *