Astăzi se împlinesc 82 de ani de la primul val al deportărilor staliniste

În noaptea de 12 spre 13 iunie 1941, potrivit datelor de arhivă, în Basarabia, Nordul Bucovinei şi Herța au fost ridicate de la casele lor 29.839 de persoane, dintre care 5479 au fost arestate (ca „membri ai organizațiilor contrarevoluționare şi alte elemente antisovietice”) şi 24.360 au fost deportate, scrie infoprut.ro.

Acesta a fost primul din cele 3 valuri de deportări masive de populaţie din RSSM. Violenţa şi represaliile au fost modalităţile sigure prin care puterea sovietică îşi putea impune voinţa în spaţiul de la est de Prut. Doar în RSS Moldovenească au fost arestate 18.392 persoane – 4507 „capi de familie” (4342 din considerente politice şi 165 cu dosare penale) şi 13.885 persoane deportate.

Deportații au fost transportați în condiții inumane, în vagoane de marfă închise, iar pe drumul care putea dura și șase săptămâni, aceștia nu au beneficiat de asistență medicală, de apă sau mâncare și au călătorit în condiții igienice precare. La destinație au fost obligați să își construiască propiile lagăre, să lucreze în condiții foarte grele – temperaturi extreme, norme de muncă greu de atins, hrana proastă și puțină.

Contingentul deportat era împărțit astfel: bărbaţii erau trimişi în lagăre de concentrare (Gulag), iar soţiile şi copiii lor – în localităţi speciale pentru „strămutaţi” în regiunile Karaganda (Kazahstan), Omsk şi Novosibirsk (Siberia Centrală). Unii nu au mai ajuns la destinaţie, iar 80% dintre ei și-au pierdut viața în lagăr. Doar puţini au supravieţuit prin minune în condiţii de viaţă mizerabile şi climă aspră.

Conform Historia.ro, într-un memoriu întocmit la 15 noiembrie 1941 de autoritățile române se menționa unde au fost deportați basarabenii: S.S. Kazahă- 9.954 de persoane, R.Ahttps://historia.ro/.S.S. Komi- 352, regiunea Krasnoiarsk- 470, regiunea Omsk- 6.085 și regiunea Novosibirsk – 5.787. Toți erau acuzați de troica NKVD și deportați pe termene care ajungeau la 20 de ani.

Amintim că deportările au fost o formă a represiunii politice puse în practică de autoritățile sovietice.

Expresul.md 


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *