Autoritățile de la Chișinău între ciocan și nicovală. Pe de o parte fermierii, pe de altă parte Kievul

Fermierii moldoveni cer interzicerea importurilor din Ucraina a grâului, porumbului, seminței de floarea soarelui și rapiței. Aceștia oferă termen de o săptămână autorităților și amenință cu proteste, transmite Realitatea.md.

De asemenea, producătorii afirmă că pierderile lor au constituit cel puțin două miliarde de lei. Ei se referă la scăderea preșului pentru un kilogram de grâu la 2,8 lei, pe când prețul de cost este de circa 5 lei. Din spusele fermierilor, cea mai dramatică diminuare a prețurilor se atestă la floarea soarelui – minus 3,5-4 lei per kg.

„Asociația Forța Fermierilor reiterează a câta oară că marea majoritatea fermierilor mici și mijlocii din Moldova se află în pragul falimentului. În mare parte acest lucru se întâmplă din cauza prăbușirii vertiginoase a prețurilor la materia primă agricolă din ultimul an, sub presiunea producției din Ucraina”, se arată în mesajul transmis de agricultori.

Menționăm că, anterior, vicepremierul Vladimir Bolea, ministru al Agriculturii și Industriei Alimentare, care a avut întrevedere, pe 6 mai, cu omologul ucrainean Mykola Solski, a anunțat intenția Republicii Moldova de interzice importul de cereale din Ucraina. 

Ca urmare Kievul a venit cu o reacție, în care susține că va interzice toate livrările de mărfuri din Republica Moldova în Ucraina, dacă autoritățile de la Chișinău vor opri temporar importurile de cereale ucrainene, așa cum a decis Comisia Europeană în cazul a cinci țări comunitare, scrie Rladio Europa Liberă.

Mikola Solski și-a exprimat dezacordul cu o astfel de decizie din partea Chișinăului și a subliniat că motivele sunt neclare, întrucât Ucraina nu importă cereale din R. Moldova. Negocierile dintre autoritățile de la Chișinău și Kiev privind aplicarea restricțiilor respective continuă, se arată într-un comunicat al Ministerului ucrainean al Politicii Agrare și Alimentației.

În același timp, viceministrul Dezvoltării Economice, Comerțului și Agriculturii de la Kiev, Taras Kacika, a declarat pentru publicația „Evropeiska Pravda” că Ucraina va răspunde la aceste restricții prin interzicerea tuturor importurilor moldovenești.

Amintim că, în ultima perioadă, mai multe state din Uniunea Europeană au restricționat importurile de produse ucrainene în urma protestelor fermierilor care nu-și pot vinde recoltele din cauza supraofertei.

Expresul.md


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *