Republica Moldova ar putea interzice importul de cereale din Ucraina

Sursa foto: agrobiznes.md

Republica Moldova intenționează să se alinieze la decizia UE de instituire a unei măsuri temporare privind importul de grâu, porumb, rapiță și floarea-soarelui originare din Ucraina, cu asigurarea tranzitului prin țara noastră. Intenția a fost comunicată de vicepremierul Vladimir Bolea, ministru al Agriculturii și Industriei Alimentare, care a avut o întrevedere, pe 6 mai, cu omologul ucrainean Mykola Solski, transmite moldpres.md.

Potrivit vicepremierului Vladimir Bolea, cantitatea de cereale autohtone din depozite este mare, fapt ce pune presiuni pe fermieri. „Aceștia sunt îngrijorați că nu vor dispune de spații pentru noua recoltă. În același timp, tendința de export a cerealelor autohtone are o dinamică descendentă, cheltuielile de logistică au crescut și prețurile la bursele internaționale s-au prăbușit. Fermierii noștri au nevoie să-și valorifice stocurile de cereale și să se pregătească de noul sezon agricol. Noi suntem solidari cu poporul ucrainean care este impus să facă față multiplelor provocări în acest război și condamnăm cu desăvârșire atrocitățile agresorilor. Pentru noi este important să avem dialog constructiv cu autoritățile din Ucraina și suntem deschiși să discutăm pașii următori pentru a soluționa problemele fermierilor ambelor popoare”, a comunicat Vladimir Bolea.

În ultima perioadă, mai multe state din Uniunea Europeană au restricționat importurile de produse ucrainene în urma protestelor fermierilor care nu-și pot vinde recoltele din cauza supraofertei.

Expresul.md


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *