Până în 2030, municipiul Ungheni se angajează să reducă emisiile de gaze cu cel puțin 35%

Municipiul Ungheni a aderat la „Convenția Primarilor privind Clima și Energia 2030”. O decizie în acest sens a fost aprobată de către Consiliul Municipal la finele lunii martie curent. Primarul Alexandru Ambros a semnat „Documentul de angajament al Convenției Primarilor privind Clima și Energia 2030”, obiectivul fiind reducerea cu cel puțin 35% а emisiilor de gaze cu efect de seră рână în anul 2030.

Convenția Primarilor este cea mai mare inițiativă la nivel mondial a acțiunilor locale privind clima și energia, ea fiind lansată de Comisia Europeană la 15 octombrie 2015. În prezent, reunește circa 10 mii de autorităţi locale şi regionale din peste 55 de ţări, care se angajează să pună în aplicare obiectivele Uniunii Europene în domeniul climei și al energiei.

Reamintim că, în anul 2014, municipiul Ungheni a aderat la Inițiativa „Convenția Primarilor”, promovată de Comisia Europeană, luându-și atunci angajamentul de a reduce emisiile de CO2 pe teritoriul său cu 20% până în anul 2020.

Pentru a atinge acest obiectiv, au fost elaborate și implementate zeci de proiecte privind eficiența energetică a clădirilor (au fost schimbate acoperișuri, geamuri și uși, au fost anvelopați pereții exteriori), au fost instalate pe unele clădiri panouri fotovoltaice, au fost construite primele piste de bicicliști, pentru a promova mersul pe bicicletă etc.
Totodată, a fost elaborat și adoptat Planul de Acțiune pentru Energie Durabilă și Climă Ungheni 2021-2030. E un amplu document, pe 100 de pagini, în care este făcută o analiză a situației actuale, a punctelor tari și slabe, sunt menționate acțiunile și proiectele ce urmează să fie realizate în domeniul respectiv pe termen mediu și lung.

Primăria implementează an de an proiecte ce vizează reducerea emisiilor de gaze de seră și, implicit, protecția mediului. Iată doar câteva dintre cele mai recente: la sfârșitul anului trecut, a fost finalizat proiectul de eficiență energetică a Grădiniței „Solnâșco”; a fost modernizat în totalitate sistemul public de iluminat. La momentul de față, se lucrează asupra construirii de piste de bicicliști, care, în timp, vor face ca oamenii să renunțe la propriile mașini în favoarea bicicletelor, ceea ce va contribui la reducerea de CO2. A fost dat start proiectului de management al deșeurilor, care, la fel, are scopul de a reduce emisiile de gaze cu efect de seră.

În următorii ani, în vizorul Primăriei va fi creșterea eficienței energetice a clădirilor publice, restructurarea transportul public. Totodată, va fi încurajată și promovată producerea energiei din surse regenerabile.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *