Actele de studii obținute în Republica Moldova sunt recunoscute în România

Imagine simbol

Au fost finalizate procedurile interne în România și Republica Moldova necesare intrării în vigoare a Acordului între Guvernul României și Guvernul Republicii Moldova privind recunoașterea reciprocă a diplomelor, certificatelor și titlurilor științifice, semnat la București la 23 noiembrie 2021.

Astfel, respectivul Acord a intrat în vigoare pe 20 iunie 2022, scrie tvrmoldova.md.

Amintim că documentul stabilește modalitățile de recunoaștere a tipurilor actelor de studii la toate nivelurile de învățământ, începând cu învățământul general și terminând cu titlurile științifice și științifico-didactice.

Acordul include și reglementări pentru recunoașterea reciprocă a actelor de studii obținute până la aderarea Republicii Moldova la Procesul de la Bologna.

Astfel, noul Acord determină recunoașterea și echivalarea actelor de studii, eliberate după absolvirea unei instituții de învățământ general cu durata studiilor de 10 sau 11 ani, precum era până la introducerea învățământului liceal de 12 ani.

România și Republica Moldova au semnat o Foaie de Parcurs pe 23 noiembrie 2021 care definește direcțiile de cooperare dintre București și Chișinău, inclusiv pe dimensiunea educațională. Acordul privind recunoașterea reciprocă a diplomelor face parte din setul de angajamente asumate de cele doua guverne în foaia de parcurs dintre cele două state.

Potrivit Acordului, vor fi recunoscute în Româna mai multe diplome de nivel preuniversitar din Republica Moldova cum ar fi:

  • diploma de absolvire a liceului
  • diploma de absolvire a învăţământului mediu general
  • diplomele de absolvire a colegiilor şi a şcolilor medicale de bază cu o durată de minimum 3 ani de studii, după absolvirea şcolii generale de 9 ani de studii;

De asemenea, urmează a fi recunoscute în România:

  •  atestatele de studii medii de cultură generală din Republica Moldova eliberate înainte şi după 2011
  • studiile universitare de scurtă-durată cu studii din învăţământul terţiar non-universitar
  • diplomele şi certificatele obţinute la absolvirea studiilor postuniversitare, a studiilor de specializare postuniversitare şi a cursurilor de perfecţionare de nivel postuniversitar

 


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *