„Deportările staliniste în localitățile raionului Ungheni” – o conferință științifică la Sculeni

La data de 17 iunie, cea de a treia ediție a Conferinței științifice de istorie și cultură locală, cu genericul „Deportările staliniste în localitățile raionului Ungheni” a fost organizată în Casa de Cultură din Sculeni, în ajunul Zilei Istoricului.

De menționat că prima ediție a avut loc la Petrești, iar cea de a doua – la Costuleni. „Inițiativa organizării conferinței științifice de istorie și cultură locală aparține regretatului Arcadie Staroșciuc, profesor de istorie la gimnaziul din Petrești”, a menționt Corneliu Prepeliță, președintele Asociației Istoricilor „Nicolae Iorga” din Ungheni.

Astfel, sala Casei de Cultură din comuna Sculeni a fost plină cu elevi și profesorii de istorie din raion, dar și locuitori ai satului, care au venit să asculte informațiile prezentate de către unii dintre cei mai renumiți academicieni și doctori habilitați în istorie, dar și profesori de istorie din Sculeni. „Generația tânără trebuie să știe ce s-a întâmplat în trecut, ca să evite greșelile din viitor. De asemenea, să știe cum să reacționeze în diferite situații, sau să identifice anumite comportamente care pot genera fapte condamnabile, cum ar fi deportarea, exterminarea și alte fapte împotriva umanității”, a menționat Sorin Bădulescu, consulul Biroului consular al României la Ungheni, prezent la eveniment.

Tema abordată la această conferință a fost una destul de dureroasă, dar și informativă.

Andrei Eșanu, academician, doctor habilitat în istorie, originar din Sculeni, în comunicarea sa „Scurt istoric al satului Sculeni. Repercursiuni ale deportărilor în localitate”, a făcut o incursiune despre istoria satului, prezentând date și informații interesante. Iar soția sa, Valentina Eșanu a dat citire unui document, semnată de un sculenean, în care se descrie situația de ocupație sovietică, chiar la Sculeni. „De istoria satului m-am interesat permanent și poate că, acumulările de informații pe care le avem împreună cu soția Valentina, se vor revărsa într-o lucrare aparte, care să cuprindă o anumită parte din istoria zbuciumată a Sculeniului”, a menționat academicianul.

Anatol Petrencu, doctor habilitat în istorie, conferențiar universitar, a vorbit celor prezenți în sală despre deportările staliniste – crimă împotriva umanității. „Noi nu trebuie să uităm ceea ce s-a întâmplat și să fim atenți, solidari noi între noi. Iar despre deportați este foarte important să ne amintim și să-i menționăm”, a spus dânsul.

Și Octavian Țîcu, doctor în istorie, conferențiar universitar, cercetător – conducător la Academia de Științe a Moldovei, a comunicat celor din sală despre „Operațiunile „naționale” în URSS – o altă față a deportărilor și represiunilor sovietice”. De asemenea, a ținut să se adreseze celor tineri, încurajându-i să continue pe linia scrierii și investigației istorice. A adus celor prezenți în sală detalii, legate de „minciunile” regimului, anume legată de exodul masiv al basarabenilor, dar și despre deportările pe criteriul etnic. Iar istoricul Corneliu Prepeliță a menționat că planifică, în câteva luni, să lanseze cartea „Calvarul deportărilor din satele raionului”. 

Cel mai emoționat moment al conferinței a fost la final, atunci când pe scena Casei de Cultură din Sculeni au ieșit elevii și elevele din Liceul din Sculeni pentru a reprezenta spectacolul istoric „Să nu ne răzbunați, dar să nu uitați”, regizat de către profesoarele Maria Călin și Angela Rusu. Scenariul a fost bazat pe interviurile, și mărturiilor deportaților din Sculeni, culese de către profesorii din Liceu și fiind publicate în revista raională „Patrimoniul istoric”.

Un reportaj foto de la spectacol puteți vedea AICI. 

 


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *