Vasile Dub- artistul care a scris istorie cu vocea sa în ochestra ”Ciobănaș” din Călărași

Sursa: Direcția Cultură și Turism Călărași

Un alt membru al orchestrei ”Ciobănaș ” din Călărași este Vasile Dub, un artist de excepție, care a scris istorie cu vocea sa și calitățile actoricești.

Vasile Dub s-a născut la 27 februarie 1942 în satul Lipnic, raionul Ocnița. A absolvit Școala de iluminare Elena Sîrbu de la Soroca (așa cum se numea la vremea respectivă), Secția Regie Teatru.

În orașul Călărași artistul a venit imediat după armată și a început a lucra în calitate de director la Casa de cultură de la Fabrica de Conserve. La scurt timp, Vasile Dub a început a intra tot mai des pe la Casa Raională de Cultură. Colegii își amintesc că purta mereu uniforma militară, neavând alte haine. S-a împrietenit imediat cu foarte mulți dintre colegii din orchestră, iar o parte dintre ei chiar au fost în repetate rânduri la părinții săi la Lipnic – o veritabilă vatră a tradițiilor. ”Cel mai mult m-a impresionat Malanca lor”, își amintește Vasile Amariei, unul dintre prietenii lui Dub, care a fost la el în ospeție.

După o vreme, Vasile Dub a devenit regizor-șef la Teatrul Popular din Călărași. A colindat multe scene cu trupa pe care a reușit să o consolideze, făcând furori pe oriunde mergea. Mai multe detalii legate de succesul Teatrului Popular, inclusiv pe timpul lui Vasile Dub, pot fi regăsite în Cartea ”Călărașii și Renașterea Națională”, a scriitoarei Eugenia Bulat.

Remarcabil este și faptul că, chiar de la bun început, Dub a avut succes în cadrul Orchestrei ”Ciobănaș”. Dânsul era, în primul rând un bun actor, își trăia emoțiile pe scenă, iar publicul era cucerit instantaneu. În plus, avea iscusința de a-și alege un repertoriu diferit de ceilalți. Colegii își amintesc că neapărat mai zicea și câte o glumă printre cântece, țintind direct către inimile spectatorilor.

Pe lângă faptul că era un bun interpret, maestrul Dub era și un bun instrumentist care cânta la trombon, dar și la cimpoi, taragot și chiar bucium. Dovadă a talentului său stau mai multe discuri de vinil pe care le-a lăsat moștenire generațiilor actuale.

Vasile Dub a fost o perioadă scurtă șef al Casei Raionale de Cultură, apoi câțiva ani a fost șef al Direcției Raionale de Cultură.

Călărășenii și-l amintesc pe Vasile Dub și ca fiind și un aprig susținător al Mișcării de Eliberare Națională, fiind unul dintre membrii Cenaclului ”Datina”. ”Pe Vasile Dub mi-l amintesc în toată frumusețea lui de om mare, la propriu și la figurat. În spațiul acela al Casei de Cultură din Călărași, unde ne întruneam atunci, la începuturi, în chiar biroul domniei sale și unde am și însăilat primele ședințe ale Cenaclului Datina”, scrie Eugenia Bulat în cartea sa.

În anul 2006, artistul a trecut la cele veșnice. Luminoasă să-i fie amintirea.

Vedeți aici: Dumitru Haisan- vioristul orchestrei ”Ciobănaș” și aici Dumitru Tătaru, flueristul orchestrei ”Ciobănaș” și aici Valentin Lungu- solistul orchestrei „Ciobănaş” și Vladimir Dodon- omul care a făcut lemnul să cânte.

Sursa: Direcția Cultură și Turism Călărași 


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *