Vladimir Dodon – omul care a făcut lemnul sa cânte în orchestra ”Ciobănaș” din Călărași

Sursa foto: Direcția Cultură și Turism Călărași 

Vladimir Dodon a cântat în Orchestra ”Ciobănaș” mai bine de trei decenii, evoluând pe multe scene ale lumii alături de colegii săi și fascinându-i pe toți cu vioara sa.

Pe profesorul de muzică Vladimir Dodon, renumit meșter lutier, lumea îl cunoaște mai ales ca fiind unul dintre cei mai iscusiți creatori de instrumente populare cu corzi de la noi. Acesta a legat prietenii cu mulți dintre membrii orchestrei, fiind un om de o rară bunătate, care atrăgea ca un magnet lume frumoasă în jurul său. Și discipolii pe care i-a avut în cei 33 de ani în care a lucrat ca profesor la Colegiul Pedagogic ”Alexandru cel Bun” au doar amintiri dragi despre marele viorist.

Vladimir Dodon s-a născut la 28 mai 1949 în orașul Călărași. Absolvent al Școlii Pedagogice din Călăraşi, secția Dirijat coral, și al Institutului de Arte „G. Musicescu” la Dirijat orchestra de muzică populară, viitorul lutier de renume a învățat să cânte la mai multe instrumente muzicale din frageda copilărie. Mai întâi, fiind cioban – la fluier. Apoi, la trompeta pe care i-a dat-o Simion Boldișor, dirijorul fanfarei din localitate. Tatăl sau, Leon Dodon, părinte a zece copii și staroste al bisericii, era un om sever și nu-i prea dădea voie să cânte, de frică să nu deranjeze vecinii. Dar, când mezinul a prezentat primul său program în fața familiei lor numeroase, s-a dat bătut. În clasa a treia, Vladimir poseda toate instrumentele de fanfară, acordeonul și deja cânta pe la nunți și cumetrii. Mai târziu, un prieten de-al sau, Anton Stăvilă, îi sugerează: „Totuși, vioara este regina muzicii!”. Cu ajutorul surorii sale, Zinaida, a făcut rost de o vioară. Pe atunci auzise deja multe legende despre Stradivarius. Astfel, visul sau era nu neapărat să mânuiască vioara, cât s-o facă să cânte ca pe cea a lui Stradivarius. A desfăcut-o, a încercat s-o șlefuiască, însă vioara a început să sune ca din butoi. S-a adresat atunci meșterului Gherman Kastrubin, acordor la Sala cu Orga din Chişinău, chipurile, s-o repare, dar cu gândul ascuns de a deprinde ceva de la el. Prima vioară pe care a confecţionat-o Vladimir Dodon a fost din lemn de măr.

Lutierul de la Călăraşi a deprins cu adevărat meseria abia la începutul anilor ’90, când a fost trimis la studii peste Prut. Mai întâi, a învățat la Cornel Subani, doctor-inginer in acustica viorii, și la Virgil Bosu, director la Opera din Timișoara. În România a mai făcut un stagiu la fabrica din Reghin, după care a ajuns la Claire Fontaine, în Franța. Acolo l-a cunoscut pe Sorin Voicu, violonist în Orchestra Overj. La recomandarea acestuia, și-a perfecționat cunoștințele în atelierele renumiților Jean Friederich Schmidt și Silviu Sorret din Clermont Ferrant.

În anul 2006 lui Vladimir Dodon îi reușește o lucrare unică în toată Europa: a confecționat toate instrumentele pentru o orchestră de cameră – 12 viori, patru viole și două contrabasuri. Cu aceste instrumente la Chișinău a fost susținut un spectacol extraordinar de către Orchestra de Cameră de la Sala cu Orgă.

În 20 de ani Vladimir Dodon a confecționat peste 100 de viori care astăzi răsună în Franța, Germania, Italia, SUA etc.

Regretatul violonist al Orchestrei ”Ciobănaș” s-a stins din viață la 31 octombrie 2009, la doar 60 de ani, lăsând în urmă o durere imensă.

În memoria celebrului lutier la Călărași este organizat an de an Festivalul – concurs național al interpreților violoniști „Vladimir Dodon”, iar Estrada de vară din oraș îi poartă numele.

Astăzi, unicul Muzeu al viorii din țară poate fi descoperit chiar în casa maestrului. Pe lângă cele circa 50 de viori, viole, violoncele şi contrabasuri, aici sunt etalate diplome şi distincţii cu care a fost onorat Vladimir Dodon în timpul vieţii: „Cel mai bun meşter popular“ ani la rând, Medalia „Meritul Civic“ (2007) etc. Vladimir Dodon a fost decorat post-mortem cu titlul de Cetățean de onoare al municipiului Călăraşi (România). Același titlu i-a fost acordat muzicianului și la Călărașii de acasă.

Sursa: Direcția Cultură și Turism Călărași 

Vedeți aici: Dumitru Haisan- vioristul orchestrei ”Ciobănaș” și aici Dumitru Tătaru, flueristul orchestrei ”Ciobănaș” și aici Valentin Lungu- solistul orchestrei „Ciobănaş”

 

 


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *