Astăzi se împlinesc 32 de ani de la primul Pod de Flori

Sursa foto: infoprut.ro

Acum 32 de ani, pe 6 mai 1990, a fost inaugurat primul Pod de Flori, atunci locuitorii de pe ambele maluri ale Prutului  li s-au permis să treacă frontiera fără nici un act de identitate. Astfel că în intervalul 13:00 și 19:00, au trecut Prutul aproximativ 1.200.000 oameni.

Ion Ungureanu, ministrul român al Culturii și Cultelor de atunci, povestea că ”zecile de mii de români de pe ambele maluri au răbufnit ca un fluviu. Românii de la Vest de Prut au fost primii care au intrat în URSS fără permisiune”.

De-a lungul frontierei de 700 km de pe Prut, au fost create în total opt puncte de trecere: Miorcani – PereritaStânca – CosteștiIași – SculeniUngheni – Pod UngheniAlbița – LeușeniFălciu – ȚigancaOancea – Cahul și Galați – Giurgiulești

Podul de Flori este denumirea acțiunilor ce s-au derulat pe malurile râului Prut la începutul anilor 1990 respectiv 1991, și mai apoi în 2015. Cu această ocazie, pentru prima oară după cel de-al doilea război mondial, frontiera româno-sovietică a putut fi traversată fără pașaport sau viză.

În mod simbolic, la aceste evenimente au fost lansate flori pe apa Prutului, de pe ambele maluri. Acest detaliu a dat numele manifestărilor respective.

Evenimentul a fost reflectat și în artă, în filmul Podul de flori de Thomas Ciulei. Filmul regizat de Thomas Ciulei, acesta a obținut Marele Premiu pentru film documentar „Erinnerung und Zukunft” (Amintire și Viitor), precum și premiul „goEast” în memoria lui Reinhard Kämpf la Festivalul de Film goEast din Germania. De asemenea Filmul lui Thomas Ciulei a câștigat și Premiul Bibliotecilor, precum și o mențiune  la Festivalul internațional de filme documentare Cinéma du Réel.

Vedeți aici cum a fost sărbătorit Podul de Flori la 30 de ani și aici Podul de Flori din 2015

Editor: Gabriela Boxan

  

 

 


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

One Comment

  • Am partecipat si eu la aceasta mare si frumoasa manifestatie.Un ricordo care nu se uita niciodata.Eu am trecut Prutul la Cahul ❤💛💙

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *