Cavourile din centrul orașul Călărași au fost conservate și pot fi admirate

Sursa foto: https://www.facebook.com/anairam.ukrui.m

Cavourile din centrul orașului Călărași au fost conservate, toți doritorii sunt invitați să le viziteze. „LA CAVOURI” este un obiectiv istorico-cultural dar și turistic, unic în Republica Moldova conservat sub sticlă se află în orașul Călărași.

Mariana Iurcu, muzeograf la Muzeul de Istorie și Etnografie Călărași, a menționat într-o postare pe pagina sa de Facebook că „Începând cu 31 martie, puteți să îl vizitați, admirați și afla istoria locului ce datează de la sfârșitul sec. XIX. De asemenea declarăm deschis sezonul călătoriilor și vizita turiștilor, deschisă”.

Reamintim că în timpul executării unor lucrări de reparații în luna noiembrie 2020 au fost descoperite două cavouri construite din cărămidă roşie. Unde experții au găsit resturi de craniu uman, bucăți de pânză țesută cu fir argintat, bucăți de lemn putrezit, un nasture, dar și câteva cuie de metal.

S-a constatat atunci că în cele două cavouri cel mai probabil au fost înmormântate nişte fețe bisericeşti. Deoarece până în anii ’60 ai secolului trecut, în imediata apropiere exista o biserică frumoasă de piatră și cărămidă, construită între anii 1875-1888 cu hramul „Sfânta Treime”care a fost distrusă de sovietici la vremea respectivă.

Pentru a realiza această lucrare au fost implicați atât conducerea raionului, cât și cea a primăriei, dar și angajații muzeului din oraș. Echipa de la muzeu a rămas a fi implicată în procesul de consultanță istorico-culturală și înaintarea proiectului de salvare a obiectului istoric.

De subliniat că, Consiliului raional Călărași au alocat peste 293 mii lei pentru salvgardarea locului.

Pentru a afla detalii din istoria covourilor puteți citi AICI și AICI.

Editor: Gabriela Boxan


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *