După ce au stat mai bine de un an acoperite cu niște foi de ardezie, cele două cavouri descoperite în centrul orașului Călărași vor fi, în sfârșit, conservate
A trecut un an de când, în timpul executării unor lucrări de reparații, chiar în centrul orașului Călărași au fost descoperite două cavouri construite din cărămidă roşie.
Trecătorii îşi dădeau ghes să vadă cu ochii proprii ceea ce ieşea la suprafață în ziua de 30 octombrie când, echipa Agenției Naționale de Arheologie efectua săpături în apropierea Primăriei oraşului Călăraşi. Vlad Vornic, directorul agenției respective, declara atunci pentru “Expresul” că a venit la Călăraşi la invitația arhitectului oraşului, dar şi a angajaților muzeului local, care au observat că sub un strat de aproximativ 80 de cm de pământ, se iveau nişte construcții mai puțin obişnuite. Lucrările aveau loc în cadrul unui proiect de renovare a scărilor din oraș, iar pe locul respectiv urmau să fie strămutate niște trepte adaptate cu o pantă pentru cărucioare.
Experții au constatat atunci că în cele două cavouri cel mai probabil au fost înmormântate nişte fețe bisericeşti. Și asta pentru că până în anii ’60 ai secolului trecut, în imediata apropiere exista o biserică frumoasă de piatră și cărămidă, construită între anii 1875-1888 cu hramul „Sfânta Treime”care a fost distrusă de sovietici la vremea respectivă.
În urma săpăturilor efectuate cu multă meticulozitate, experții au găsit resturi de craniu uman, bucăți de pânză țesută cu fir argintat, bucăți de lemn putrezit, un nasture, dar și câteva cuie de metal. Concluzia experților a fost că de fapt osemintele preoților au fost reînhumate în altă parte atunci când s-a distrus biserica. Unul dintre cavouri avea partea de sus prăbușită în totalitate, iar celălalt, de dimensiuni mai mici, a rămas parțial acoperit.
A durat mai bine de un an până s-au identificat surse financiare ca situl arheologic să fie amenajat corespunzător. Săptămână trecută, echipa de lucru a purces la salvgardarea locului. Pentru a realiza lucrarea sunt implicați atât conducerea raionului, cât și cea a primăriei, dar și angajații muzeului din oraș. ”Mulțumiri Consiliului raional Călărași pentru finanțarea proiectului, iar Primăriei orașului Ungheni pentru logistica necesară. Echipa de la muzeu rămâne a fi implicată în procesul de consultanță istorico-culturală și înaintarea proiectului de salvare a obiectului istoric. Noi toți vrem un singur lucru, obiectivul să fie salvat și conservat întru promovarea orașului cultural turistic. Și doar împreună putem realiza lucrurile frumoase”, a declarat Mariana Iurcu, muzeograf la Muzeul de Istorie și Etnografie ”Dumitru Scvorțov-Russu” din orașul Călărași.
De subliniat că, Consiliului raional Călărași au alocat peste 293 mii lei pentru salvgardarea locului.
Autor: Doina Harea
Lasă un răspuns