Rugați să păstreze temperatura optimă de 19 grade în spitale

Imagine simbol
Imagine simbol

Directorii de spitale sunt rugați să păstreze în clădiri o temperatură de 19 grade, cel mult, și să optimizeze utilizarea apei calde. Recomandarea vine din partea Ministerului Sănătății în contextul crizei energetice.

Ministerul Sănătății a primit din partea Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale (MIDR) o listă de măsuri organizatorice și tehnice, în contextul eficientizării consumului de energie în instituțiile publice.

În această ordine de idei, Ministerul Sănătății a expediat instituțiilor medicale din țară, o circulară numită „Măsuri organizatorice și tehnice, cu investiții minime, de eficientizarea consumului de energie în instituțiile publice”.

Anexa documentului conține un set de măsuri de eficiență energetică care ar permite reducerea consumului de energie fără a influența confortul termic în instituții.

Prin urmare, MIDR recomandă ca personalul să folosească mai multă lumină naturală, iar becurile să fie aprinse doar în cazuri de necesitate. De asemenea, este menționată și înlocuirea becurilor incandescente cu becurile economice, care ar consuma de cinci ori mai puțină energie.

În ceea ce privește reducerea energiei termice, MIDR menționează că „orice grad în plus peste temperatura de 19 grade înseamnă o creștere a consumului de combustibil cu circa 5-8%”. Totodată ca măsură de economisire este recomandată și instalarea unui termostat. Acest lucru ar determina -25% din prețul facturilor la căldură.

Directorii unor spitale din Chișinău spun că nu se vor putea conforma recomandărilor venite din partea Ministerului Sănătății, pe când alții au afirmat că se vor strădui să economisească în măsura posibilităților.

Astfel, Vladimir Popovici, directorul Spitalului raional Ungheni, fiind contactat telefonic de către un post național de televiziune, susține că în luna decembrie, plata pentru consumul de gaze, a fost de peste 300 mii lei. Din acest motiv, directorul a menționat că încearcă să economisească. „ Apa caldă am lăsat-o, că nu o putem închide, însă temperatura puțin mai mică am făcut-o. Aseară am fost printre toate secțiile din spital și e binișor. Nu s-a plâns nimeni de faptul că e frig”.

În acest sens, Vladimir Popovici a precizat că va fi nevoit să amâne procurarea unor echipamente costisitoare sau chiar reparația drumului la intrarea pe teritoriul spitalului pentru a face economii. „O să facem economii în altă parte, pentru a putea ieși din iarnă”, a afirmat directorul Spitalului raional din Ungheni.

Mai jos puteți vedea recomandările Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale: Măsuri-organizatorice-și-tehnice-cu-investiții-minime-de-eficientizarea-consumului-de-energie-in-instituțiile-publice 

 


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *