Care sunt categoriile de persoane obligate să se asigure în mod individual

Contribuția procentuală pentru cei care sunt încadrați în câmpul de muncă, constituie pentru 2022 – 5 miliarde 985 milioane de lei, Oleg Belbas, directorul Agenției Teritoriale Vest a Companiei Naționale de Aigurări în Medicină. 

Achitarea primei în sumă fixă – 132 milioane 403 mii. „Aici țin să menționez că prima de asigurare medicală rămâne neschimbată pentru al 9-lea an –  4056 lei. Dacă prevederile Legii 15/85 art. 17 alin. 4 pâna în 2014 au fost respectate, atunci din 2015 Legea Fondului este cu abateri. Nu se respectă costul primei care ar fi trebuit să fie. Raportat la salariul mediu, prima ar fi trebuit să coste 10.692 lei”, a subliniat Oleg Belbas.

Categoriile de persoane care sunt obligate să se asigure în mod individual sunt:

Proprietarii de teren agricol care au parte de reduceri de 75 la sută și achită 1014 lei.

Persoanele fizice care desfășoară activitate independentă în domeniul comerțului cu amănuntul, cu excepția comerțului cu mărfuri supuse accizelor, beneficiază de reduceri de 60% și vor plăti 1 622,40 de lei.

Fondatorii de întreprindere individuală, deținătorii de patentă, arendașii, persoanele fizice care desfășoară activități în domeniul achizițiilor de produse din fitotehnie, horticultură sau de obiecte ale regnului vegetal, alți cetățeni care nu sunt angajați și nu sunt asigurați de Guvern, cetățenii străini cu drept de ședere provizorie în Republica Moldova vor achita 2 028 de lei, ceea ce reprezintă 50 la sută din prima de asigurare medicală.

Este de menționat faptul că mediatorii, notarii, avocații, executorii judecătorești, experții judiciari care activează în cadrul unui birou de expertiză judiciară, interpreții, traducătorii și administratorii autorizați, persoanele neangajate care exercită independent profesiunea de medic de familie vor achita prima în mărime integrală, adică suma de 4 056 de lei.

„Până la data de 31 martie, prevederile legale sunt cu reduceri, dupa 31 martie fiecare achită prima integrala + penalitate pentru fiecare zi + amenzi pentru anumite categorii”, a mai adăugat Oleg Belbas.

 


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *