Trei unghenence printre laureații concursului francofon de eseuri „Gutuia de aur”, ediția 2021

Eugenia Bobu, Andreea Bujor și Livia Covaliov, toate eleve la Liceul „Vasile Alecsandri” din Ungheni, sunt laureate ale concursului francofon de eseuri ”Gutuia de aur/ Le Coing d`Or”. Și toate trei sunt discipolele Galinei Berbeu, profesoară de limbă franceză la același liceu, dar și câștigătoarea locului III la concursul național Pedagogul anului 2021.

În acest an, tema a fost: „30 de ani – eu, sunt independența țării mele”.

„În acest an, Republica Moldova sărbătorește 30 de ani de la proclamarea independenței sale. Țara noastră este considerată un stat tânăr care abia începe pe calea către democrație. Cum o văd tinerii născuți în independență? Ce înseamnă pentru ei un stat independent?
Vă invităm să reflectați asupra acestui subiect și să vă prezentați ideile oferind argumente și exemple”, se arată în regulamentul concursului.

De subliniat că dintre probele realizate de comitetul organizatoric, juriul a selectat 11 participanți, care au combinat condițiile competiției și, conform barei de evaluare, au acumulat un număr de puncte peste 300.

„Felicităm câștigătorii și îi invităm să se pregătească pentru expunerea orală în fața juriului și a publicului”, a scris Silvia Grosu, doctor, conferențiar la USM, inițiatoarea fondării Secției din Moldova a Uniunii Internaționale a Presei Francofone, secretar al acestei organizații.

Deci, cei 11 cîștigători vor concura în etapa finală.

Ceilalți câștigători sunt: Daniela Chiriac (LT „Gheorghe Asachi”,Chișinău); Marina Guțan (LT „Ion Luca Caragiale”, Orhei) Ana Grib (Centrul de excelență în medicină și farmacie „Raisa Pacalo”, Chișinău); Mihaela Enache (Centrul de excelență în medicină și farmacie „Raisa Pacalo”); Nicoleta Meleca (LT „Ion Luca Caragiale”, Orhei); Daniela Perciun (LT „Constantin Stere”, Soroca); Victoria Romanciuc (Centrul de excelență în medicină și farmacie „Raisa Pacalo”, Chișinău); Beatriz Zgavordei (LT „Constantin Stere”, Soroca).

De notat că Liceul ”Vasile Alecsandri” din Ungheni se numără printre cele opt licee francofone din  Republica Moldova. Din cei peste 600 de elevi de aici, peste 200 studiază în franceză.

Cine a câștigat anul trecut la acest concurs, vedeți AICI. 

Notă: Concursul se adresează elevilor de liceu și elevilor francofoni din Republica Moldova, cu vârsta cuprinsă între 15 și 25 de ani. Obiectivele concursului sunt: Promovarea diversităţii culturale prin sectorul francofon; Descoperirea și încurajarea talentului și creativitatea tinerilor jurnaliști francofoni din licee, colegii și universități; Sprijinirea și promovarea ideii Francofoniei în rândul tinerilor.

 


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

One Comment

  • Mulțumim fumos pentru aprecieri! Trebuie să susținem tinerii, care doresc să se afirme prin filiera francofoniei. Liceul „Vasile Alecsandri” din Ungheni oferă o foarte bună pregătire elevilor francofoni.
    Deja al treilea an ei sunt printre laureații concursului, în 2019 Dana Mihăilă devenind invingătoarea acestei competiții a performanței. Succes și inspirație laureaților și în etapa a II!

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *