Trei unghenence pe podiumul concursului ”Gutuia de Aur”

Concursul de eseuri în limba franceză, „Gutuia de aur”, ediția a XIV-a, a adus la Ungheni trei premii.
Andreea Bujor, Cristina Lopatețchi și Gabriela Chirilovici, toate eleve la Liceul „Vasile Alecsandri” din Ungheni, toate discipole ale profesoarei Galina Berbeu, au ocupat întreg podiumul.

„Sunt mândră că am reușit”, a scris pe pagina sa de facebook Galina Berbeu.

Notă:
Concursul „Gutuia de aur” se desfășoară din 2006 și a fost inițiat de Secția din Moldova a Uniunii Internaționale a Presei Francofone, în parteneriat cu Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, USM și Ambasada Franței la Chișinău. Concursul își propune promovarea diversității culturale prin filiera francofoniei, descoperirea și promovarea tinerelor talente printre liceeni și studenți și încurajarea eforturilor tinerilor pentru democratizarea societății.

În anul curent, participanții trebuiau să răspundă la întrebarea: ”Cum îmi aleg sursele de informație?”.

”Tema din acest an a fost interesantă pentru mine. Înainte, am avut o percepție total diferită asupra lucrurilor. La final, însă, am învățat mulți factori care influențează la nivel psihologic oamenii pentru a cădea pradă ușoară dezinformării.

Recunosc, am fost din tabăra celor care nu erau atât de curioși să afle despre modalitățile de manipulare în presă, dar acum am realizat cât de important este acest lucru. Voi încerca să aduc la cunoștința mai multor persoane cum să se informeze corect”, a declarat pentru rfi.ro Andreea Bujor, deținătoarea premiului I.

Cristina Lopatețchi, deținătoarea locului doi, a povestit, pentru aceeași sursă, că ediția din acest an a fost pentru ea o adevărată provocare, ea participând pentru a doua oară la concursul respectiv. Anul trecut, Cristina a obținut Premiul mare.

De notat că, tot anul trecut, elevi d ela Liceul „Vasile Alecsandri” din Ungheni au aprticipat pentru ăprima oară la concrusul „Gutuia de Aur”.

”A fost un parcurs destul de interesant pentru mine de a mă pregăti și a mă prezenta”, a menționat Gabriela Chirilovici, care s-a clasat pe locul trei. „Pe piața prestatorilor de informații există foarte mulți care aleg să manipuleze și să transmită o multitudine de știri false, scoase din context sau care vor să manipuleze. Eu, participând la mai multe proiecte de media și jurnalism, știu criteriile de care trebuie să țin cont înainte de a crede vreo știre. De asta citesc textul integral, văd care sunt autorii și dacă sunt credibili. Cu regret, sunt mulți cei care realizează și distribuie știri false”, a mai spus ea pentru rfi.ro.

De notat că Liceul ”Vasile Alecsandri” din Ungheni se numără printre cele opt licee francofone din  Republica Moldova. Din cei 600 de elevi de aici, peste 200 studiază în franceză. O bună parte din absolvenții liceului studiază în universitățile din Franța.

”A fost foarte frumoasă implicarea profesorilor. M-am bucurat foarte mult că, în ultima vreme, copiii vin și spun numele profesorilor. Fără o coordonare, o bună cunoaștere a limbii franceze, sigur că nu poți să participi la acest concurs. A devenit deja o sărbătoare a francofoniei. A francofoniei în toamnă, nu în primăvară. Am spus, haideți să facem un festival și o bucurie care să îngemăneze rodnicia pământului nostru cu valențele unei gutui. Noi am luat și am consolidat acest mesaj”, a menționat inițiatoarea concursului, Silvia Grossu, doctor, conferențiar la USM, inițiatoarea fondării Secției din Moldova a Uniunii Internaționale a Presei Francofone, secretar al acestei organizații.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

One Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *