Un izvor de importanță majoră este restaurat pentru localnicii din orașul Cornești

În orașul Cornești, de curând, au fost demarate primele acțiuni de restaurare și amenajare a unui punct de atracție locală. Este vorba de unicul izvor din localitate, care își ia începutul încă de acum 100 de ani.
Lucrările de restaurare au fost efectuate în cadrul proiectului ”Renovarea izvorului” de către Grupul de Acțiune Civică ”Mediator”, la inițiativa autorității publice locale. Obiectivul proiectului, potrivit Verei Buga, primar de Cornești, a fost de a curăța, restaura și amenaja izvorul respectiv.
De subliniat că izvorul se află în imediata apropiere a căii ferate și este alimentat din două fântâni de acumulare amplasate mai la deal de acesta, unite printr-o țeavă de scurgere.
În acest context, primarul localității, a ținut să aducă sincere mulțumiri tuturor voluntarilor care s-au mobilizat și au participat la curățarea celor două fântâni și țeava izvorului.
În aceeași ordine de idei, a fost reparat și podețul ce trece peste șanțul unde se revarsă apa din izvor. A fost renovat și corpul – suport pentru țeava de scurgere. ”Practic toate lucrările sunt pe ultima sută de metri, urmează să fie instalată doar barele de protecție pe de o parte și alta a podețului”, ne mai spune Vera Buga, menționând că până la sfârșitul lunii august acesta urmează a fi finalizat.
„Este singurul izvor din orașul Cornești și ar fi păcat să fie dat uitării”, spune și Cristina Sîrbu, membră a Grupului de Inițiativă Civică ”Mediator”, dar și bibliotecara la Biblioteca publică locală, după care adaugă: ”De peste zece ani nu s-au mai efectuat nici o lucrare de renovare și era într-o stare deplorabilă. Acum localnicii se arată mulțumiți de reconstrucția izvorului și își amintesc cu drag cum, cu ani în urmă, aduceau apă de la acel izvor”.
Proiectul este implementat de Asociația Bibliotecarilor din Republica Moldova (ABRM), în cadrul programului de granturi ”Dezvoltarea societății civile la nivel local în Republica Moldova”, finanțat de Uniunea Europeană și Fundația Konrad Adenauer Republica Moldova. Pentru implementarea proiectului, atât din cadrul proiectului au fost alocați 5000 lei, cât și administrația publică locală a contribuit cu cinci mii lei.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *