Un proiect util. Dar există o problemă: indiferența oamenilor

”Atenție! Sector supravegheat de vecini”. Inscripția respectivă o veți vedea, de acum încolo, în 28 de sectoare din 17 localități ale raionului Nisporeni. Asta înseamnă că în zonele respective oamenii vor fi cu ochii pe tot ce se întâmplă în jur. Și mai înseamnă că a fost lansat proiectul ”Supraveghere de vecinătate”, de către Inspectoratul de Poliție Nisporeni.
”Sunt convins că proiectul va aduce folos și cetățenilor, și poliției. Mă bucur că majoritatea oamenilor și-au arătat disponibilitatea să participe activ la implementarea acestuia”, a declarat Gheorghe Bargan, șeful Secției securitate publică a Inspectoratului de Poliție Nisporeni.
Inițial, angajații Inspectoratului au desfășurat 23 de sesiuni de informare în diferite localități, la care au participat în total 407 persoane. În rezultat, au și fost create cele 20 de sectoare de supraveghere de vecinătate.
Printre cei mai dornici de a se alinia la proiect au fost locuitorii orașului Nisporeni, unde au fost create trei sectoare de supraveghere. În satele Brătuleni și Ciorești  au apărut câte două sectoare  – grație insistenței polițiștilor de sector și primarilor.
”Sper foarte mult să prindă rădăcini acest proiect în satul nostru. Mi-a fost cam greu să explic oamenilor că supravegherea de vecinătate nu înseamnă a pârî pe cineva, ci a reacționa în comun la anumite probleme care pot apărea”, a menționat Nicolae Chercheja, primarul de Brătuleni.
”Până acum toate problemele satului erau doar pe capul meu, sper că măcar de acum înainte o mică parte dintre ele și le vor asuma cetățenii”, a mai făcut dânsul o remarcă.
La Bălăurești a dat tonul proiectului însuși șeful-adjunct al Inspectoratului de Poliție, Nicolae Drăgan, originar de aici.
Apropo, exemplul lui a fost urmat și de alții. Bunăoară, Mihai Roșca, șeful Serviciului de patrulare a Inspectoratului de Poliție Nisporeni, a mers acasă, la Ungheni, și a pus bazele unui sector de supraveghere chiar în blocul în care locuiește. ”Ne-am propus ca fiecare polițist să fie responsabil de crearea sectoarelor de supraveghere în satele lor de baștină, pentru că în așa fel va crește și nivelul de credibilitate al populației în poliție. Eu, fiind originar din Ungheni, am decis să creez un sector de supraveghere împreună cu vecinii mei de bloc”, a explicat dânsul.
O primă rândunică
Interesant este faptul că raionul Ungheni, alături de Ialoveni, au fost pionieri în ceea ce privește proiectul respectiv, acesta fiind lansat aici cu patru ani în urmă. Iulia Pancu, pe atunci vicepreședintă a raionului Ungheni, fusese într-o vizită de lucru în Estonia și preluase de acolo acest  model de supraveghere de vecinătate. Pe 12 noiembrie 2013, la Ungheni se lansau primele 17 sectoare de supraveghere în 8 localități.
”Nu știu care e soarta acestui proiect, pentru că acum nu mă mai ocup de el. Probabil, continuă, căci a fost o inițiativă bună pe atunci”, a declarat Iulia Pancu, în prezent șefa Direcției Educație Ungheni. ”La ora actuală, un astfel de proiect este și mai necesar. Lumea se rărește prin sate și este foarte bine ca oamenii să fie într-o rețea, să comunice între ei, mai ales atunci când apar anumite probleme”, a subliniat dânsa.
Care-i rezultatul?
Cu patru ani în urmă, satul Costuleni și oamenii lui se incluseseră cu ardoare în realizarea proiectului vizând supravegherea de vecinătate. Sperau să schimbe lucrurile, să fie mai protejați și mai siguri că nu li se va întâmpla nimic.
Oare astăzi situația a rămas la fel?
Nu. ”Acum la noi cam nu prea lucrează aceste sectoare de supraveghere”, a recunoscut Ion Ciocan, consilier local, unul dintre cei care au promovat acest proiect.
Ce s-a întâmplat? Explicația a fost oferită de același Ion Ciocan: ”Mulți dintre cei care au fost  implicați în proiect au plecat din sat. Au rămas doar oameni în vârstă, iar tineretul a plecat, tineretul care, se știe, este forța motrică peste tot”.
Fiind întrebat dacă, reieșind din experiența proprie, acest proiect poate prinde rădăcini în satele moldovenești, Ion Ciocan a răspuns: ”Cred că da. Supravegherea de vecinătate e un lucru foarte bun. Dar știți care-i problema? Indiferența oamenilor”.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *