Pămîntul ne zdruncină. Sîntem pregătiți?

Imagine simbol: pentruea.md

Imagine simbol: pentruea.md
Imagine simbol: pentruea.md

Cutremurele nu sînt o noutate pentru noi, știe toată lumea. Dar știe oare toată lumea cum să acționeze în caz de cutremur?
Specialiștii în protecția civilă recunosc: mai este mult de lucru, pentru ca oamenii să conștientizeze cu adevărat pericolele unei astfel de calamități și, mai ales, necesitatea unui comportament adecvat în asemenea situații.
Alexei Stratu, șeful Serviciului protecție civilă a Secției Situații Excepționale Călărași, vine cu unele sfaturi în acest sens. ”Important este ca fiecare persoană să țină într-un loc cît mai accesibil o geantă în care să fie puse obiectele de primă necesitate”, spune dînsul. O astfel de geantă ar fi de mare folos în orice situație excepțională, fie că e vorba de cutremur, incendiu sau inundații. Nu avem de unde ști ce ne așteaptă peste o oră, mîine sau peste o zi.
În geanta cu pricina, afirmă specialistul, trebuie să se regăsească haine călduroase și încălțăminte, chibrituri, documentele necesare, medicamente, o lanternă, careva conserve și chiar un album foto. ”Asigurați-vă că aveți la îndemînă un aparat radio, pentru a fi la curent cu ultimele noutăți”, mai spune Alexei Stratu, după care continuă cu sfaturile: ”În timpul unui eventual cutremur, este necesar ca fiecare să-și păstreze calmul și să nu părăsească încăperea, dacă se află mai sus de etajul unu sau doi. În nici un caz să nu folosească liftul pentru evacuare”.
Iată și alte recomandări ale specialistului: înainte de a părăsi încăperea, este necesar să fie stinsă lumina, să fie închise robinetele de gaz și apă. În cazul în care nu este posibil de părăsit încăperea, oamenii de acolo trebuie să se ascundă sub masă sau să se poziționeze sub peretele de bază a clădirii.
Dacă vă aflaţi în automobil, opriţi într-un loc mai departe de firele electrice, copaci şi clădiri, pînă se termină cutremurul. Același lucru este recomandabil și pentru pietoni: dacă vă aflaţi în stradă, găsiţi un spaţiu mai departe de clădiri, copaci, fire electrice.
”Totuși, există forţe ale naturii pe care omul încă nu le cunoaşte, iar puterea lor este atît de mare, încît nimeni şi nimic nu poate sta în calea lor”, face o remarcă Alexei Stratu, după care vine cu un sfat: ”Trebuie să fim vigilenţi, să păstrăm și să ocrotim natura, căci atunci și natura va fi bună cu noi. În cazul în care comitem greşeli, trebuie să fim capabili și să le corectăm, pentru a evita anumite situaţii-limită. Dacă acestea, totuși, apar, să fim gata pentru a supravieţui şi a înlătura consecinţele imprevizibile”.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *