”Angajații” nou-nouți ai inspectoratelor de poliție

În fotografie: Ciobănesc german, cîine polițist, la fel ca Jack din Călărași sau Katrina din Ungheni

În fotografie: Ciobănesc german, cîine polițist, la fel ca Jack din Călărași sau Katrina din Ungheni
În fotografie: Ciobănesc german, cîine polițist, la fel ca Jack din Călărași sau Katrina din Ungheni

Sînt frumoşi, sînt puternici, dar și periculoşi. Au un simț acut al mirosurilor, astfel că nu le este greu să descopere diverse infracțiuni, precum și făptașii acestora.
Se antrenează ore întregi, dau examene, primesc note şi nu-şi trădează niciodată partenerul de intervenţie.
Despre cine credeță că e vorba? Despre cîini. Se știe că anume cîinele e considerat cel mai bun
prieten al omului. În cazul nostru, cîinele ar putea fi declarat și cel mai mare dușman… al infractorilor.
Nu sînt cîiini oarecare. Sînt cîini-polițiști, adevărate ”comori” ale Inspectoratelor de poliție, spaima hoților de pretutindeni.
În noaptea de 21 spre 22 ianuarie, s-a produs un furt la Ungheni. Un tînăr, în vîrstă de 32 de ani, originar din Rezina, a sustras mai multe bunuri din preajma unor blocuri locative din oraș. I-a venit de hac făptașului un cîine, un cîine-polițist.
Nu este unicul caz. Nici la Ungheni, nici la Călărași. Dimpotrivă, cîinii polițiști au la activ deja numeroase misiuni și numeroase realizări. Au fost cîndva cîini și la Nisporeni, au fost de ajutor, dar… Ce s-a întîmplat?Citiți mai jos, unde vă vom povesti mai amănunțit și despre cîini polițiști din Ungheni și Călărași. Aceștia, la ora actuală, sînt specializați doar pe depistarea furturilor și o fac bine.
Și poliția de frontieră are ajutori de nădejde – cîini ce depistează drogurile. Sînt deja o prezență frecventă la posturile de trecere a frontierei. Dar despre ei vom scrie cu altă ocazie. Acum – doar despre cîinii-polițiști.
UNGHENI
Ciobănescul german Katrina, ”angajat” al Inspectoratul de Poliție din Ungheni, are doi ani și șapte luni. Portivit ofițerului de presă Oxana Toderiță, cîinele a fost cumpărat în luna mai 2013 și, de atunci, are grijă de Katrina Vladislav Zidraşco, inspector inferior chinolog al Biroului de căutare al Serviciului de Investigaţie Infracţiuni al IP Ungheni. Nu e simplu deloc, căci cîinele trebuie să fie bine hrănit și la timp, să fie spălat, îngrijit după toate regulile, să efectueze antrenamente zilnice.
În 2013, Vladislav Zidrașco, împreună cu prietenul și colegul său patruped, a participat la cursuri de dresaj în cadrul Centrului Chinologic al Inspectoratului General de Poliție. Katrina s-a dovedit a fi o elevă foarte bună, astfel că a susținut examenul cu brio, fiind notată cu 9,0. Și în anul 2014, cei doi au participat la cursuri de reciclare similare celor din anul precedent. S-au dovedit a fi la fel de buni.
Apropo, timp de un an și jumătate, de cînd se află la Ungheni, în slujba Inspectoratului de Poliție, Katrina a partcipat la cercetări la faţa locului de peste 50 de ori. Grație ”porfesionalismului” ei, au putut fi descoperite peste 10 infracţiuni, toate furturi.
CĂLĂRAȘI
Jack este numele cîinelui-polițist de la Inspectoratul de Poliție Călărași. Este, practic, unul dintre cei mai proaspeți ”angajați”, avînd la activ doar cîteva luni de activitate. Mai exact, lucrează aici din luna iunie 2014, ne-a spus Roman Coreni, inspector chinolog la Inspectoratul de Poliție  Călărași. Are vîrsta de un an și șase luni. ”Este un cîine foarte tînăr, jucăuș și prietenos”, povestește despre colegul său patruped Roman Coreni.
După ce Jack a participat la cursuri de perfecționare, a revenit la muncă în luna noiembrie 2014. A reușit deja să-și demonstreze capacitățile. De la începutul anului curent, a participat la descoperirea a trei infracțiuni. Este vorba de trei furturi, comise la Vălcineț, Meleșeni și Sadova. Infractorii au sustras mai multe bunuri din gospodăriile unor cetățeni, dar au fost găsiți cu ușurință de către Jack.
Lunar, se cheltuie aproximativ 500 de lei pentru întreținerea cîinelui polițist. Nu necesită o alimentare specială, afirmă Roman Coreni. Totuși, pe timp de iarnă, dînsul are grijă să-i facă un terci călduț cu oase sau carne. Zilnic, chinologul face exerciții cu Jack timp de patru ore. ”Se văd rezultatele. Cu cît este implicat în mai multe misini, cu atît mai mult este dezvoltat profesional”, accentuează dînsul, după care concluzionează: ”Inspectoratul de Poliție are nevoie de un astfel de ”polițist”, care poate descoperi furturile”.  Mulțumiți de prestația lui Jack, responsabilii de la inspectoratul de Poliție Călărași se gîndesc să achiziționeze încă un cîine, dar specializat pe depistarea drogurilor.
NISPORENI
Polițiștii nisporeneni nu au, în prezent, un astfel de ajutor. Gheorghe Bargan, șeful Secției securitate publică a Inspectoratului de Poliție Nisporeni, spune că în statele de personal ale instituției pe care o reprezintă nu este prevăzută funcția de chinolog și, deci, nu poate fi aici nici un cîine polițist.
Ultimul cîine-polițist care a ”muncit” la Inspectoratul de Poliție din Nisporeni a fost un rottweiler pe nume Giulibars. Le-a fost de ajutor polițiștilor în anii 2000-2001, însă a murit. Înaintea acestuia, prin 1997-1998, a mai existat un cîiine-polițist, era un ciobănesc german, pe care îl chema tot Giulibars, dar a avut aceeași soartă.
La ora actuală, potrivit lui Gheorghe Bargan, Inspectoratul de Poliție Nisporeni nu are nevoie, deocamdată, de un cîine-polițist.”Raionul Nisporeni e mic, este sînt o mînă de oameni, așa că polițiștii noștri fac față solicitărilor, se descurcă de minune în descoperirea infracțiunilor”, a punctat dînsul, apoi a mai adăugat: ”În schimb, la Ungheni sau Călărași situația e alta. Acolo numărul populației e mai mare și chiar este nevoie de un astfel de ajutor”.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *