Sănătatea, mai întîi de toate | Pneumoniile – mii de cazuri în fiecare an

Imagine simbol: citynews.ro

Imagine simbol: citynews.ro
Imagine simbol: citynews.ro

Zilnic, în raionul Ungheni se îmbolnăvesc de pneumonie circa 100 de persoane. Per total, în anul 2013, au fost înregistrate 3502 cazuri de pneumonii, dintre care 2225 – la copii cu vîrsta de pînă la17 ani. Pe parcursul a 9 luni ale anului 2014, au fost înregistrate 2223 de cazuri, dintre care 1313 revin copiilor cu vîrstă de pînă la 17 ani.
Ce spun specialiştii Secţiei Promovarea Sănătăţii a Centrului Sănătate Publică Ungheni?
În cele mai multe cazuri, pneumonia este cauzată de agravarea infecţiei respiratorii deja existente în organism. Copilul poate face pneumonie şi dacă intră în contact direct cu secreţiile nazale ale unui copil bolnav sau se află foarte aproape pentru mai mult timp.
Pneumonia este o formă de infecţie respiratorie acută, care afectează plămînii şi este cauzată de o serie de agenţi infecţioşi, inclusiv viruşi, bacterii şi ciuperci.
Factorii de risc în declanşarea pneumoniei la copii
Anotimpul. Pneumoniile apar, mai ales, iarna, cînd afară este foarte frig şi umed.
Vîrsta. Cu cît copilul este mai mic, cu atît riscul este mai mare. Rata mortalităţii în urma unei pneumonii este foarte mare la copiii pînă la vîrsta de un an.
Afecţiuni deja existente. Copilul va fi mult mai predispus la pneumonie în formă gravă, dacă suferă deja de anumite boli (malformaţii congenitale, bronşite, HIV, rugeolă etc.).
Mediul de viaţă. Riscul de a face pneumonie este mai ridicat în mediile insalubre, unde igiena nu este respectată, sau în familiile cu fumători.
La fiecare 20 de secunde, pneumonia ucide un copil. Alăptarea la sîn în primele şase luni de viaţă reduce riscul de pneumonie. Vaccinarea este mult mai ieftină decît spitalizarea. În R. Moldova, vaccinul pneumococic este gratuit.
Simptomele pneumoniei diferă în funcţie de vîrsta copilului şi de starea sistemului imunitar. Pentru a stabili diagnosticul corect, medicul trebuie să cunoască în detalii starea copilului.
Anual, pe 12 noiembrie, este marcată Ziua Mondială a pneumoniei. Este o iniţiativă globală, care îşi propune să educe şi să informeze părinţii cu privire la faptul că  pneumonia, boala care provoacă cele mai multe decese în rîndul copiilor cu vîrstă de pînă la 5 ani, poate fi prevenită.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *