Ungheneni celebri în Panteonul Virtual al Neamului

Imagine: wikipedia.org

Imagine: wikipedia.org
Imagine: wikipedia.org

I.A.L. Diamond, unul dintre cei mai importanţi scenarişti de la Hollywood, Nicolae Frolov, profesor la Institutul Agronomic „Ion Ionescu de la Brad” din Iaşi, Dumitru Verdianu, sculptor la Viena, Dimitrie Ursu, profesor la Universitatea din Odesa, Valeriu Curtu, caricaturist în Germania.
Dumitru Crudu, scriitor, Efim Tarlapan, epigramist, Vasile Șoimaru, doctor în economie, Ion Puiu, scenarist, Andrei Tamazlîcaru, folklorist.
Șirul numelor sonore poate continua. Sînt multe, sute, și toate cu rădăcini unghenene.
Despre acești oameni, dar și despre mulți alții, a fost vorba, pe 15 octombrie, la Biblioteca Națională din Chișinău, în cadrul primului Panteon Virtual al Neamului, inaugurat aici. Doar ungheneni s-au regăsit în acest panteon.
Ideea îi aparține tot unui unghenean, actualului vicepreședinte al raionului , Petru Langa. În luna aprilie, dînsului i-a fost înmînat prestigioasul premiu GALEX, ”pentru contribuția deosebită la modernizarea Bibliotecii ”Dimitrie Cantemir” și a bibliotecilor sătești din raionul Ungheni”.
Astfel, numele lui Petru Langa se regăsește alături de al unor personalități marcante, printre care: Violeta Motulaite, Ambasadoarea Lituaniei în R.Moldova, Zamfira Mihail, doctor în filologie, profesor universitar din București, Valeriu Matei, scriitor, directorul Institutului Cultural Român etc.
”Ne-am gîndit atunci, în aprilie,  împreună cu cîteva angajate ale Bibliotecii Naționale, și ele originare din raionul Ungheni, să adunăm grămăjoară cei mai celebri ungheneni. Iată că ideea a prins și a fost realizată”, a spus Petru Langa pentru ”Expresul”. Acum, potrivit dînsului, se dorește replicarea acestui eveniment și la Ungheni. De ce să nu revină acasă unghenenii noștri care și-au făcut un nume în diverse domenii?
Deocamdată, nu se știe exact nici cînd, nici unde se va întîmpla.
Vicepreședintele raionului afirmă că un asemenea eveniment ar fi nu doar frumos, ci și util, ar fi un bun exemplu și pentru alte raioane, căci, susține dînsul, fiecare teritoriu a dat numeroase personalități țării, dar și lumii. Trebuie să se cunoască despre ele.
Revenind la personalitățile raionului Ungheni, la acel Panteon Virtual al Neamului de la Biblioteca Națională scriitoarea Lidia Hlib a venit cu un poem dedicat baștinei sale, din care vom aduce doar cîteva rînduri: ”Unghenii mei, în slăvi eu nu te-am înălțat,/ Nici în versuri duioase nu mi te-am cîntat,/  Doar ecoul ce răsună îndepărtat/ Cu o voce de copil mereu m-a chemat”.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *