Lecții de la polonezi: cum să atragem fonduri europene

Imagine simbol: cursdeguvernare.ro

Imagine simbol: cursdeguvernare.ro
Imagine simbol: cursdeguvernare.ro

Specialiștii în domeniul atragerii investițiilor din cadrul consiliilor raionale Ungheni, Nisporeni și Călărași vor fi pregătiți ca la carte în ceea ce ține absorbția fondurilor europene care, în scurt timp, vor fi accesibile şi pentru noi, mai ales că, se ştie, pe 28 iunie, a fost semnat Acordul de Asociere a Republicii Moldova cu Uniunea Europeană.
O lecție în acest sens au venit să le dea, în perioada 26-28 iunie, doi experți polonezi, cu experiență bogată de scriere a proiectelor și atragere a investițiilor europene. Evenimentul s-a produs la Ungheni.
”În ultimii zece ani, noi, cei din Polonia, am reușit să atragem investiții europene în valoare totală de 250 milioane de euro. Acum, am venit aici, ca să vă împărtăşim din experienţa noastră”, li s-a adresat celor prezenți, chiar în debut, expertul Tomasz Bartnicki. Dînsul a îndemnat asistenţa să studieze cît mai multe din povestea de succes a Poloniei şi să transpună cele învăţate la ei acasă.
Specialiștii din consiliile raionale, responsabili de atragerea investiţiilor, s-au arătat foarte interesați de propunerea polonezilor, menționînd că  investițiile europene vor contribui esențial la dezvoltarea socio-economică a regiunii și chiar a țării în ansamblu.
De notat că aceste cursuri, desfăşurate la Ungheni, au avut loc în cadrul proiectului „Ridicarea nivelului de pregătire în domeniul managementului operațional – implementarea metodelor moderne în atragerea investițiilor pentru realizarea strategiilor în şase raioane (printre care se numără Ungheni, Nisporeni și Călărași – nota autorului) ale Republicii Moldova”, implementat de către Asociația ”Moștenitorii” din Bălți și Asociația ”Terra humana” din Varșovia. Proiectul este finanțat de Uniunea Europeană și co-finanțat în cadrul Programului de cooperare pentru dezvoltare al Ministerului Afacerilor Externe al Poloniei.
Potrivit lui Nicolae Moscalu, președintele AO ”Moștenitorii”, raioanele Ungheni, Nisporeni și Călărași au fost alese în calitate de beneficiare, pentru că ”sînt mai motivate și interesate, în comparaţie cu alte raioane, să acceseze fonduri europene și, în plus, au deja experiență la acest capitol”.
Dînsul ne-a mai comunicat că instruirile care au avut loc la Ungheni fac parte din prima etapă a proiectului. Urmează alte două ateliere de lucru, după care participanții vor beneficia de o stagiere de patru zile în Polonia. Acolo, vor lua cunoştinţă de realizările de ultimă oră a polonezilor, vor studia pe viu experiența colegilor din Polonia în ceea ce priveşte atragerea investiţiilor şi realizarea unor poriecte durabile. La final, fiecare raion se va alege cu cîte un proiect, bine pus la punct, de atragere a investițiilor europene, pregătit cu suportul şi asistenţa  experților polonezi.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *