Scandal și neînțelegere între vecini

În fotografie: Pavel Rusu (în stînga) în dispută cu Vadim Gorincioi

În fotografie: Pavel Rusu (în stînga) în dispută cu Vadim Gorincioi
În fotografie: Pavel Rusu (în stînga) în dispută cu Vadim Gorincioi

Doi cetăţeni care îşi au terenurile agricole în Valea Mare, Pavel Rusu și Vadim Gorincioi, au ajuns să se certe și să se amenințe reciproc.
Pavel Rusu susţine că din cauza lui Vadim Gorincioi i-a fost afectată plantaţia de viţă de vie. Cică, acesta nu ar fi  respectat normele de utilizare a erbicidelor atunci cînd şi-a prelucrat terenul de floarea soarelui, situat în imediata apropiere a viei. ”Acest conflict cu Vadim Gorincioi durează de mai mult timp. Deja al doilea an consecutiv, dînsul utilizează erbicide pe terenul său, care se mărginește cu al meu, fără să mă anunțe sau să întreprindă măsuri de protecție a plantației mele”, spune Pavel Rusu.
Potrivit dînsului, o bună parte din viţa de vie, plantată pe o suprafaţă de circa cinci hectare, fiind de soiuri de masă, este mai sensibilă la erbicide, astfel că acel sector a avut de suferit grav în urma acțiunilor vecinului. ”În acest an, a fost compromisă 90 la sută din roadă, dar problema e că nici la anul nu se știe ce roadă va da via”, afirmă viticultorul, subliniind că va merge pînă în cele mai înalte instanțe, pentru a-şi restitui pagubele.
La rîndul său, Vadim Gorincioi își are dreptatea sa și nu are de gînd să cedeze în fața vecinului. ”Eu am folosit un erbicid care nicidecum nu poate dăuna viței de vie. Pavel Rusu ar trebui, mai întîi de toate, să-și curățe via de boli și dăunători, iar apoi să vină cu învinuiri în adresa mea”, a spus dînsul.
După ce au văzut că nu pot ajunge la un numitor comun, cei doi au mers să-și caute dreptatea la Direcția Raională Agricultură şi Alimentaţie. Aici, a fost creată o comisie din mai mulți specialiști în ecologie, protecția plantelor, siguranța alimentelor și agricultură, care s-a deplasat, pe 12 septembrie, la faţa locului. Experții, însă, s-au abținut să dea un verdict. ”Acum e tîrziu să te pronunți pe marginea acestui litigiu, deoarece, de la introducerea erbicidului, au trecut deja șase luni”, a declarat Sergiu Timofti, șef adjunct al Direcției pentru siguranța alimentelor Ungheni. Potrivit dînsului, situaţia ar putea să se clarifice doar după o analiză de laborator a lăstarilor de vie afectați.
Totodată, el a remarcat că, în conformitate cu Registrul de evidență a utilizării produselor de uz fitosanitar, Vadim Gorincioi nu a utilizat pe acel teren erbicidul despre care se vehiculează cu insistenţă. În aceeaşi ordine de idei, specialistul a venit cu o recomandare: atunci cînd agricultorii își planifică lucrări de stropire, ei sînt obligați să-şi anunțe vecinii despre aceasta, dar şi să țină cont de direcția și viteza vîntului în timpul efectuării stropirilor şi introducerii erbicidelor.
Fiind solicitat să se expună pe marginea acestui caz, avocatul Alexei Țurcanu din Ungheni a menţionat: ”Din practica mea, pot spune că, de cele mai multe ori, asemenea cazuri nu se rezolvă pe cale amiabilă, ci prin intermediul procedurii de judecată, care este de durată și costisitoare”.
UNGHENI | Ina Landa


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *