Mereu la datorie, mereu la straja ordinii publice

Vasile GrecuNu există, se pare, unghenean, care să nu fi auzit de Vasile Grecu, omul care a stat toată viaţa la straja ordinii publice. A muncit în poliţie, şi-a făcut un nume şi a trecut în rezervă avînd gradul de locotenent-colonel.
Altul, în locul lui, după o viaţă tumultoasă şi plină de riscuri, s-ar fi odihnit. Vasile Grecu însă continuă să muncească. Este, în prezent, comandantul detaşamentului Gărzii populare din oraşul Ungheni, unica gardă populară cu adevărat funcţională din Republica Moldova.
„Pe parcursul anului 2011, detaşamentul Gărzii populare, în cadrul căreia activează 42 de gardieni, de comun cu angajaţii poliţiei, cu plutonul de patrulă şi santinelă, au participat la menţinerea ordinii publice şi supravegherea legalităţii în localurile din oraş, pieţe, parcuri, stadioane, în cadrul diferitor manifestări culturale şi sportive”, spune dînsul milităreşte.
Gardienii au luat parte activă la măsurile profilactice de combatere a narcomaniei, beţiei, sustragerii  din avutul public şi privat, la prevenirea criminalităţii printre minori, şi-au adus contribuţia la contracararea unor accidente rutiere. Cifrele sînt relevante. Garda populară din Ungheni a depistat 6 persoane care au comis infracţiuni, 86 – care au încălcat ordinea publică, 8 – care au încălcat regimul de paşapoarte, 16 minori ce au admis diverse contravenţii. Au fost întocmite 118 procese-verbale. Datorită activităţii Gărzii populare, au fost curmate 5 infracţiuni, 12 infractori au fost reţinuţi. Membriii acesteia au participat la depistarea a 9 cazuri de păstrare şi utilizare a drogurilor, au fost  martori în judecată pe 24 de cazuri.
Vasile Grecu spune cu mîndire că în Garda populară din Ungheni activează reprezentanţi a numeroase instituţii şi întreprinderi din oraş, printre care: Moldtelecom, Silva-Centru, Secţia Pază de Stat, Liceul „Vasile Alecsandri”, Colegiul Agroindustrial. Dar are şi un regret: au încetat să mai participe reprezentanţi de la Apă-Canal, Staţia Ungheni, Poşta Moldovei, care serveau ca exemplu şi pentru alţii.
Zilnic, pe străzile oraşului pot fi văzuţi patrulînd cîte 4-5 membri ai Gărzii populare, iar în zilele în care au loc manifestaţii – cîte 7-8. Apropo, Garda populară, din momentul reanimării ei, în 2004, este susţinută de primărie, care alocă anual cîte 50 mii de lei. Aceşti bani sînt utilizaţi pentru salarizare (cîte 21 lei de fiecare ieşire la serviciu), procurarea brasardelor, insignelor, legitimaţiilor. Gărzii populare i-a fost oferit un spaţiu în Primărie şi altul –  în Comisariatul de poliţie.
În prezent, membrii Gărzii populare sînt implicaţi la paza pomului de Crăciun din centrul oraşului Ungheni, astfel că acesta e în siguranţă.
Vasile Grecu a ţinut să menţioneze şi activitatea colegilor săi: Valeriu Mămăligă, Petru şi Ion Braşoveanu, Tudor Tataru, Nicolae Vîzdoagă, Nicolae Ureche, Vasile Popa, Grigore Talmaci, Oleg Tocarciuc, Dumitru Damir. „Vreau să subliniez că se descurcă bine cu toţii. Acum ne propunem să  consolidăm succesele obţinute”, a spus în final comandantul detaşamentului Gărzii populare din  Ungheni.

Lucia Bacalu 


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *