Două milioane de dolari SUA şi apă de calitate pentru ungheneni

Victor Ciobanu, directoul ÎM “Apă-Canal”, Deşi situaţia în ceea cepriveşte aprovizionareacu apă potabilă a oraşuluiUngheni este cu mult mai bună decît în alte localităţi ale Republicii Moldova, fapt recunoscut şi de către experţi internaţionali, totuşi,mai este mult de lucru pentrua pune totul la punct.
Potrivit lui Victor Ciobanu, directoul ÎM “Apă-Canal”, staţia de tratare a apei are peste 40 de ani şi necesită deja o reparaţie capitală. Majoritatea reţelelor sînt uzate şi trebuie schimbate. Pentru a remedia situaţia, timp de peste jumătate de an s-a muncit asupra unui studiu de fezabilitate, efectuat de către o companie suedeză, SWECO International, în vederea unui credit de la Banca Mondială.
Săptămîna trecută, în teritoriu s-au deplasat experţii care au efectuat studiul demediu, componentă obligatorie pentruca Banca Mondială să ofere creditele necesare. A avut loc o consultaţie cu reprezentanţi ai societăţii civile, ai administraţiei publice locale, ai ÎM “Apă-Canal”. “Uneori, făcînd investiţii, poţi aduce mai mari daune decît beneficii”, a remarcat unul dintre experţi, Radu Bajureanu. În cazul Ungheniului, situaţia e bună şi realizarea proiectului cu privire la renovarea reţelelor de apă, la reutilarea staţiei de tratare nu va afecta în nici un fel mediul.
Începînd cu anul 2008, ÎM “Apă-Canal” va beneficia de un credit de 2 milioane de dolari. Condiţiile sînt foarte avantajoase: 1,5% dobînda, o vacanţă de 6 ani şi restituirea creditului timp de 30 de ani. Garantul principal este Guvernul Republicii Moldova.
Fiind întrebat dacă acest credit nu va contribui la majorarea tarifelor la apă în Ungheni, Victor Ciobanu a spus că renovarea reţelelor va duce la micşorarea pierderilor de apă, astfel făcînd ca întreprinderea să fie şi mai profitabilă. Atenţia principală va fi acordată periferiilor. Va fi schimbată reţeaua de apă înspre cartierul Dănuţeni, va fi construit un apeduct care să asigure aprovizionarea cu apă a cartierului Bereşti. La staţia de tratare a apei va fi amenajat un laborator nou, cu utilaje performante.
De notat că Ungheniul va beneficia de creditele Băncii Mondiale în vederea asigurării cu apă potabilă, alături de alte 9 oraşe din Republi ca Moldova.
Lucia Bacalu
Publicat la 15 februarie 2008


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *