Cu mult drag din partea Franţei

Valea Mare, francezi, AO Degeţel, Phillippe Chaudier, proiect, UngheniO echipă din 15 cetăţeni ai Franţei s-au aflat în aceste zile la Ungheni. Vizita lor a fost prilejuită de aducerea unui lot ordinar de ajutoare, printre care un automobil sanitar pentru spital, medicamente şi materiale consumabile pentru instituţiile medicale.
Iniţiatorul şi organizatorul acestui eveniment a fost Asociaţia „Degeţel”, condusă de Philippe Chaudier, proprietarul restaurantului „France- Prut”, cetăţean de onoare al oraşului Ungheni. Pe 13 mai, echipa franceză a avut o întîlnire la Consiliul raional cu vicepreşedintele raionului, Petru Langa, cu unii conducători ai structurilor raionale.
Chiar în debutul acesteia, Philippe Chaudier a declarat că asociaţia pe care o conduce şi-a propus un obiectiv foarte clar: solidaritate şi parteneriat pentru a contribui la rezolvarea unor probleme sociale cu care se confruntă comunitatea la ora actuală. Deja de patru ani acest principiu este respectat şi, odată la cîteva luni, de la baştina lui Philippe Chaudier, Franţa, se îndreaptă spre Ungheni camioane întregi cu ajutoare.
Realizările sînt frumoase. Vom nota doar cîteva dintre ele: oferirea echipamentului şi materialelor medicale pentru Spitalul din Ungheni, ajutoare materiale pentru diverse instituţii (şcoli, spitale, centre pentru bătrîni), schimburi internaţionale. Şi mai frumoase sînt proiectele: modernizarea centrelor medicale din zona rurală, crearea la Ungheni a unui Centru de dializă (cei ce suferă de rinichi ştiu ce înseamnă aceasta), ajutorarea familiilor defavorizate etc. Despre toate acestea s-a vorbit şi la întîlnirea de la Consiliul raional.
Pentru a realiza cele propuse, AO Degeţel şi-a făcut numeroşi parteneri în R. Moldova, printre care: Primăria şi Consiliul raional Ungheni, Spitalul raional Ungheni, Gimnaziul-internat, Secţia asistenţă socială şi protecţia familiei, instituţii medico-sociale şi educaţionale din teritoriu, dar şi în Franţa: Farmacia umanitară internaţională din Anjou, fundaţia Altadir France, Farmacia umanitară Montpellier şi Beziers şi altele.
Delegaţia franceză a avut întîlniri şi cu reprezentanţi ai serviciului de pompieri din raion, şi cu reprezentanţi ai servicului de urgenţă medicală. Au fost puse la cale şi cîteva proiecte de colaborare. Există deja o experienţă. Philippe Chaudier îşi doreşte doar puţin mai multă responsabilitate, punctualitate şi  operativitate. Din partea unor persoane responsabile de la Ungheni, bineînţeles.
Lucia Bacalu
Publicat la 16 mai 2008


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *