O maşină de lux pentru raionul Ungheni. Au măsurat de şapte ori şi au tăiat o dată

“Skoda Superb Ambition 1.8”, Iurie Toma“Skoda Superb Ambition 1.8”, o maşină de toată furmuseţea, de un negru metalizat, a fost achiziţionată, chiar recent, de către autorităţile raionale Ungheni. Un cadou furmos de Anul Nou, care costă 372 mii 232 lei. “E un lucru bun, căci este vorba de imaginea raionului”, a declarat, pentru “Expresul”, preşedintele raionului, Iurie Toma.
De ce Skoda Superb? “M-am consultat cu alţi preşedinţi de raioane, cu Consiliul nostru raional şi am ajuns la concluzia că anume acest model este mai bun pentru drumurile noastre, e o maşină economă. De altfel, administraţiile a 16 raioane au anume astfel de maşini”, a răspuns Iurie Toma. Fiind întrebat, dacă nu se putea achiziţiona un automobil mai ieftin, dînsul a menţionat: “Noi ne-am condus de zicala: de şapte ori măsoară şi o dată taie. Astfel, am ajuns la concluzia că e mai bine una şi bună”.
“Dacă omul are nevoie de transport, de ce să nu-şi permită? Fiecare vrea o maşină mai bună şi mai comodă”, a fost remarca lui Sergiu Caţer, preşedintele fracţiunii PD din Consiliul raional. “Mergem spre Europa. Deci, avem nevoie de maşini europene”, a mai adăugat dînsul.
“Să dea Domnul să se răscumpere prin rezultate, să fie eficientă”, a subliniat şi Haralambie Chirilov, preşedintele fracţiunii PCRM, după care a adăugat: “Se vede că e nevoie de o asemenea maşină, dacă luăm în calcul faptul că raionul are cinci vicepreşedinţi. Dar, cu tot respectul faţă de autorităţile raionale, cred că ar fi trebuit să se gîndească mai bine, să ţină cont de situaţia actuală, de optimizările din învăţămînt…”.
“Noi, liberalii, ne-am declarat împotriva achiziţionării unei maşini atît de scumpe. Se putea lua una mai ieftină. Comuniştii însă au fost cei care au susţinut această idee. Cel puţin, în comisia probleme sociale”, a declarat Maria Buruiană, preşedinta fracţiunii PL din Consiliul rational. ”Nu era neapărat ca preşedintele raionului să se plimbe într-o maşină de lux. Ar fi terbuit să fie mai modest. Mă întreb cu ce ne deosebim, în acest caz, de comunişti?”, a mai spus dînsa.
Potrivit lui Iurie Toma, achiziţionarea maşinii era o necesitate, căci cea veche – un “Jiguli” uzat la maximum – nicidecum nu asigura securitatea vicepreşedinţilor raionului. Mai mult decît atît, aceştia au fost nevoiţi, de cîteva ori, în drum spre Chişinău, să iasă din maşină şi s-o împingă pentru a o reporni. Acum, lor li se va transmite maşina preşedintelui, tot o Skoda achiziţionată cu cinci ani în urmă, iar preşedintele va beneficia de noua maşină. De notat că actuala maşină, Skoda Superb, a fost cumpărată din banii prevăzuţi în buget şi neutilizaţi în 2011.
Nici acel “Jiguli” depăşit de vreme nu va fi dat la fier vechi. Iurie Toma speră ca acesta să poată fi reparat şi repartizat ulterior Secţiei cultură.
Ce spun foştii preşedinţi de raion despre noua achiziţie?
Nicolae Gaviuc (2003-2007): Dacă sînt bani şi nu au ce face cu ei, de ce să nu-şi cumpere Skoda Superb? Au construit deja gazoducte, au construit apeducte, nu mai au credite de rambursat, totul e bine şi la vară va fi cald. În plus, au şi cinci vicepreşedinţi de raion. Da, şi noi am achiziţionat o maşină “Şkoda”, dar atunci nu a fost voinţa noastră, ci a celor de sus, iar costul a fost de 220 mii lei.
Ion Harea (2007-2011): Dacă oamenii au ambiţii, de ce să nu şi le satisfacă? Vreau să spun că activitatea unui conducător de raion nu se reduce la o maşină de lux. Putea fi achiziţionată una mai modestă, iar banii să fie redirecţionaţi şi în alte scopuri, căci sînt multe probleme de rezolvat. Dar… Dumnezeu să le ajute şi să nu se împiedice de cioturile pe care le lasă.
Lucia Bacalu


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *