Un peşte gigant l-a făcut pe ungheneanul Ion Babiuc renumit

peste gigant, Ion BabiucPe 10 ianuarie, de dragă dimineaţă, Ion Babiuc, un pescar împătimit din Ungheni, a luat-o spre Prut, unde obişnuieşte să-şi petreacă zilele cu undiţa în mînă. Nici prin cap să-i treacă atunci că va deveni, doar peste cîteva ore, renumit.
A aşteptat, răbdător, să vină peştele la nadă. Aproape de prînz, s-a întîmplat minunea. „Am înţeles din start că-i mare, dar nici chiar aşa”, spune. Timp de aproape jumătate de oră s-a chinuit, împreună cu doi prieteni, să scoată peştele la mal. Cînd l-au văzut, au rămas cu toţii înmărmuriţi. Peştele avea 2,4 metri şi o greutate de 72 de kilograme. Vecinii ne-au spus că în gura lui încăpea o minge de fotbal. Era un somn.
Notă:
În medie, somnul are o lungime de 2 metri, putînd însă atinge o lungime de 3 metri și o greutate de 150 kilograme. Acest peşte este activ, mai ales noaptea, vînînd în ape tulburi, cînd temperatura apei este peste 4-7 °C.  (Wikipedia.org)
„Să prinzi iarna un somn e o adevărată raritate”, zice Ion Babiuc, care este un adevărat cunoscător în ale pescuitului. Nu ar fi crezut niciodată că-i va cădea, în luna ianuarie, un somn. Se dusese să prindă şalău.
Ion Babiuc, în vîrstă de 38 de ani, are o mică afacere la piaţă. Este priceput şi ştie cum să facă un ban pentru familie. Pescuitul este pentru el un hobby şi i-a plăcut să stea cu undiţa în mînă de mic copil. E o pasiune, de fapt, transmisă din tată în fiu. „Ţin minte, bunelul era fără o mînă, avea peste 80 de ani, dar mergea la Prut să pescuiască. Îmi povestea că, pe vremuri, prindea din Prut nişte peşti atît de mari, încît nici nu încăpeau în căruţă”, spune. Nu-l prea credea atunci.
Iată că acum s-a convins că e posibil. Vara trecută, a văzut deasupra apei Prutului că sare ceva mare. Chiar a şi prins un peşte care avea greutatea de 16,4 kilograme. A fost un record, mai ales că-şi pusese scopul să prindă un peşte de 10 kilograme. Pentru 2012 şi-a pus în gînd să prindă un peşte de 20 de kilograme. Nici nu a dovedit bine să înceapă anul, că visul său s-a realizat. Şi încă cum s-a realizat!
Nu-l mai interesează peştele mic. Dacă-l prinde, îi dă drumul înapoi în apă. De vreo doi ani, vine acasă doar cu peşti mari, de la un kilogram în sus. Pentru prima oară, i-a nimeirt în undiţă un peşte mai mare în 2011. Era de soiul Amur şi avea 3,9 kilograme.
„Dacă îţi pui scopul să prinzi un peşte mare şi dacă ai răbdare – reuşeşti”, îşi împărtăşeşte bărbatul secretul. Cu puţin noroc, e sigur că peştele gigant pe care l-a prins pe 10 ianuarie nu va fi ultimul din viaţa lui. Va mai avea cu ce să-şi completeze colecţia de fotografii, căci a devenit deja o tradiţie ca pescarul să se fotografieze cu fiecare peşte mare pe care-l prinde.
La 11 ianuarie, cînd am discutat cu Ion Babiuc, din acel somn gigant rămăsese doar o bucăţică, pentru o ciorbă. Restul a fost pus „la bătaie” în ajun, cu numeroşii prieteni pe care îi are.
Nu am putut să nu-l întreb ce înseamnă pentru el să fii un pescar adevărat? După o scurtă pauză, a răspuns scut: „Să iubeşti natura. Asta e principalul”.
Lucia Bacalu
P.S. De ce peştele gigant l-a făcut pe Ion Babiuc renumit? Chiar în seara zilei de 10 ianuarie, dînsul a fost contactat de reporterii Jurnal TV, unde a povestit în direct „păţania” sa. A doua zi, s-au interesat de Ion Babiuc ziariştii din presa naţională, iar fotografia dînsului cu peştele gigant a circulat pe reţelele de socializare, a fost postată de diverse site-uri. 


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *