FOTO / Zi de doliu național: S-au împlinit 71 de ani de la al doilea val de deportări staliniste
Pe 6 iulie, Asociația Istoricilor ”Nicolae Iorga” din Ungheni, a comemorat cel de-al doilea val de deportări, care s-a desfășurat acum 71 de ani, în noaptea de 5 spre 6 iulie.
Profesori de istorie, cetățeni ai satului Petrești, s-au adunat la Monumentul victimelor deportărilor regimului comunist de la intrare în localitate pentru a comemora, alături de membii Asociației acest eveniment tragic.
Acțiunea s-a început cu un tedeum în memoria celor deportați. ”Acești oameni care au fost deportați, nu au putut să ia nimic cu ei, dar l-au luat pe Dumnezeu. Iar asta i-a ajutat să supraviețuiască la sute de kilometri”, a spus pentru început, preotul Liviu Barbu, după care a mai adăugat: ”Unii s-au întors, alții nu. Dar cei care s-au întors au devenit adevărate modele de statornicie, de înțelepciune, de credință”.
La această acțiune, a fost prezentă și Larisa Bernic – Ciuvaga, care a fost deportată la vârsta de doar 8 ani. Din cauza emoțiilor care au podidit-o și a lacrimilor care-i curgeau, nu a putut să vorbească despre amintirile negre de atunci, care o urmăresc și acum.
”Azi este o zi de doliu pentru întreaga populație din Republica Moldova”, a menționat și Corneliu Prepeliță, președintele Asociației Istoricilor, după care a făcut o incursiune în istorie.
Totodată, potrivit lui Arcadie Starasciuc, profesor de istorie la gimnaziul ”Gaudeamus” din localitate, din comuna Petrești au fost deportate 117 persoane.
NOTĂ: Cel de-al doile val de deportări s-a numit „Iug” (Sud) şi s-a desfăşurat pe baza unei hotărâri a Biroului Politic al Partidului Comunist al Uniunii Sovietice din 6 aprilie 1949, care prevedea deportarea de pe teritoriul R.S.S. Moldoveneşti a „chiaburilor, foştilor moşieri, marilor comercianţi, complicilor ocupanţilor germani, persoanelor care au colaborat cu organele Miliţiei germane şi româneşti, membrilor partidelor politice, gardiştilor rurali, membrilor sectelor religioase, cât şi a familiilor tuturor categoriilor enumerate mai sus”.
În total, au existat trei valuri de deportări în masă, când oamenii erau încărcați în trenuri și duși spre Siberia și Kazahstan.
Lasă un răspuns