FOTO / Zi de doliu național: S-au împlinit 71 de ani de la al doilea val de deportări staliniste

Pe 6 iulie, Asociația Istoricilor ”Nicolae Iorga” din Ungheni, a comemorat cel de-al doilea val de deportări, care s-a desfășurat acum 71 de ani, în noaptea de 5 spre 6 iulie.

Profesori de istorie, cetățeni ai satului Petrești, s-au adunat la Monumentul victimelor deportărilor regimului comunist de la intrare în localitate pentru a comemora, alături de membii Asociației acest eveniment tragic.
Acțiunea s-a început cu un tedeum în memoria celor deportați. ”Acești oameni care au fost deportați, nu au putut să ia nimic cu ei, dar l-au luat pe Dumnezeu. Iar asta i-a ajutat să supraviețuiască la sute de kilometri”, a spus pentru început, preotul Liviu Barbu, după care a mai adăugat: ”Unii s-au întors, alții nu. Dar cei care s-au întors au devenit adevărate modele de statornicie, de înțelepciune, de credință”.
La această acțiune, a fost prezentă și Larisa Bernic – Ciuvaga, care a fost deportată la vârsta de doar 8 ani. Din cauza emoțiilor care au podidit-o și a lacrimilor care-i curgeau, nu a putut să vorbească despre amintirile negre de atunci, care o urmăresc și acum.
”Azi este o zi de doliu pentru întreaga populație din Republica Moldova”, a menționat și Corneliu Prepeliță, președintele Asociației Istoricilor, după care a făcut o incursiune în istorie.
Totodată, potrivit lui Arcadie Starasciuc, profesor de istorie la gimnaziul ”Gaudeamus” din localitate, din comuna Petrești au fost deportate 117 persoane.
NOTĂ: Cel de-al doile val de deportări s-a numit „Iug” (Sud) şi s-a desfăşurat pe baza unei hotărâri a Biroului Politic al Partidului Comunist al Uniunii Sovietice din 6 aprilie 1949, care prevedea deportarea de pe teritoriul R.S.S. Moldoveneşti a „chiaburilor, foştilor moşieri, marilor comercianţi, complicilor ocupanţilor germani, persoanelor care au colaborat cu organele Miliţiei germane şi româneşti, membrilor partidelor politice, gardiştilor rurali, membrilor sectelor religioase, cât şi a familiilor tuturor categoriilor enumerate mai sus”.
În total, au existat trei valuri de deportări în masă, când oamenii erau încărcați în trenuri și duși spre Siberia și Kazahstan.








📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *