Nivelul apei în râul Prut scade văzând cu ochii

Astăzi, 7 iulie, nivelul râului Prut s-a stabilizat. În dimineața aceasta, nivelul apei a ajuns la 4,90 metri, stabilizându-se de la 6,42, atât cât era înregistrat la data de 2 iulie.
Astfel, în două zile, nivelul a scăzut cu 1.50 metri, se arată într-o postare pe Facebook a Primăriei municipiului Ungheni.
De subliniat că din cauza ploilor abundente de acum două săptămâni și a revărsărilor din lacul de acumulare Costești – Stânca, nivelul Prutului în regiunea raionului Ungheni creștea considerabil. La data de 22 iunie, albia Prutului deja era ridicată. Plajele erau inundate. Iar începând cu 23 iunie, autoritățile au început construirea digurilor, în speranța de a stavili nivelul apei.
În perioada 25 iunie – 3 iulie, majoritatea locuitorilor orașului Ungheni nu au avut acces la apă potabilă. La 3 iulie, nivelul s-a stabilizat la 6,42 metri, după care a început ușor a scade.
În dimineața zilei de 5 iulie, nivelul a scăzut cu 2 centimetri, aflându-se în continuare la niveluri îngrijorătoare. La momentul de față, deversările din lacul de acumulare Costești – Stânca sunt de 150 metri cub pe secundă, de 4 ori mai puțin decât săptămâna trecuta.
De menționat că ultimele inundații de asemenea proporții au fost înregistrate cu 10 ani în urmă.
Autor: Livia Covaliov


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *