Ministra Sănătății: „Urmează să mai existe și alte comasări de spitale”

Ministra Sănătății, Ala Nemerenco a confirmat că urmează să mai existe și alte comasări de spitale. Potrivit șefei de la sănătate, din cauza sistemului pe care îl avem în prezent există spitale cu același profil, dar cu deficit de paturi, iar altele cu surplus. Scrie agora.md cu referire la declarațiile făcute de către ministră în cadrul emisiunii Cabinetul din Umbră de la Jurnal TV

„Da vor fi (n.r. comasări). Recomand celor care sunt interesați de acest subiect să citească toate studiile realizate pe parcursul ultimilor 10 ani în care s-a vorbit că noi avem o repartizare a paturilor de spital absolut neuniformă, în unele domenii avem neajuns de paturi, în altele avem suprapunere”, a spus ministra.

Ala Nemerenco a menționat că acest lucru nu ar trebuie să se întâmple în instituțiile republicane. „Aceasta ar fi o mostră de incompetență, să avem mai multe spitale cu același profil care de fapt nu acoperă necesitatea reală în servicii medicale și în același timp activează ineficient”, a adăugat ministra.

În acest context, spune șefa de la sănătate, cu siguranță vor mai exista comasări.

„Pentru Republica Moldova, sistemul sănătății are bani suficienți, dar nu îi utilizează ineficient. Noi am avea și avem bani care să permită să majorăm salariile și să îmbunătățim situația și cu alimentarea și cu asigurarea cu medicamente. Acum că am luat aceste 31 de spitale raionale, pentru anul trecut a trebuit să aprob schema de funcții așa cum era, pentru că acolo sunt oamenii cu salarii, nu pot face revoluție după capul meu”, a spus Ala Nemerenco.

Ministra a mai spus că va discuta cu directorii de instituții și cu colectivele acestora în ceea ce provește comasarea spitalelor.”Împreună cu directorii spitalelor raionale, ne așezăm și pieptănăm organigramele și schemele lor de funcție.  O să fim foarte atenți, o să discutăm cu colectivele,  nicidecum nu am intenția să merg cu bisturiul pe viața și salariul cuiva”, a mai adăugat Ala Nemerenco.

La sfârșitul anului trecut, în spațiul public era pe larg discutat subiectul de comasarea a două spitale de boli infecțioase din capitală.

După mai puțin de o lună de discuții, argumente și contraargumente, confruntări și chiar proteste, decizia finală în privința fuziunii Spitalului Clinic de Boli Infecțioase „Toma Ciorbă” cu Spitalul Dermatologie și Maladii Comunicabile a fost luată. În ședința de Guvern din 27 decembrie 2023, miniștrii au votat unanim proiectul de hotărâre care prevede comasarea celor două spitale.

Expresul.md


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *