Studiu: Peste 60% dintre gospodăriile din țară se încălzesc cu lemne

Imagine simbol, sursa: realitateadeialomita.net

Sectorul rezidențial se impune ca principal consumator de energie, cu o pondere de 50,2%, urmat de sectorul transporturilor cu 26,4%, industrie cu 8,8%, comerț și servicii publice cu 9,8%, iar agricultura cu 4,8%, potrivit studiului consumului de energie în Republica Moldova, „Analiza situației actuale privind încălzirea spațiilor”, scrie bani.md

În cadrul sectorului rezidențial, datele surprind modalitățile variate de încălzire folosite de către gospodării. Astfel, 64,4% dintre gospodării se încălzesc cu sobe și lemne de foc, 18,3% sunt conectate la sisteme centralizate de încălzire, iar sistemele autonome pe gaze, energie electrică, lemne sau cărbune reprezintă 16,5%.
Studiul oferă o privire detaliată asupra fondului de clădiri din Republica Moldova, indicând că peste 70% dintre acestea au fost construite în perioada 1951-1990. Mai mult, 70,6% dintre locuințe sunt case individuale, iar din punct de vedere al materialelor de construcție, 43% sunt din lut/saman, 27,6% din cărămidă/piatră, 19,8% din monolit/ciment, iar 8,8% din fortran.

În ceea ce privește furnizarea de energie termică, în 2021, Termoelectrica a furnizat energie termică pentru 7,9 milioane de metri pătrați de locuințe, cu un consum total de 824 MWh/an, sau un consum mediu de 104 kWh/m2an. Consumul mediu anual de energie pe metru pătrat pentru casele individuale este de 126 kWh, iar pentru cele 3700 de apartamente cu sisteme de distribuție orizontală a energiei termice, consumul mediu este de doar 59,3 kWh/m2an.

În contextul acestor date, specialistul senior în energie din cadrul Băncii Mondiale, Roger Coma Cunill, a declarat că instituția va sprijini Guvernul Republicii Moldova în îmbunătățirea securității energetice și reducerea emisiilor de carbon, prin două proiecte investiționale în domeniul termoficării în valoare totală de 153 de milioane de euro. Aceste inițiative sunt menite să contribuie la creșterea eficienței energetice și la dezvoltarea unui sistem de încălzire mai sustenabil în Republica Moldova.

Expresul.md

 


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *