Controlul la vamă va deveni mai strict

Vama Sculeni. Imagine simbol

Controlul la vamă va deveni mai strict, spun autoritățile, care își propun crearea unui Centru de analiză de risc și inteligență în cadrul Serviciului Vamal. Un memorandum în acest sens a fost semnat, astăzi, 27 februarie, între instituție și USAID Moldova, scrie agora.md.

Mai exact, centrul va identifica și va gestiona riscurile care pot apărea în timpul efectuării operațiunilor vamale, având acces la toate bazele de date ale instituției. Astfel, se dorește contracararea potențialelor cazuri de încălcare a legislației, o mai bună monitorizare a proceselor, ceea ce va conduce la fluidizarea traficului, dar și la sporirea securității naționale și regionale.

Potrivit șefului Serviciului Vamal, Igor Talmazan, crearea acestui centru reprezintă un pas din procesul de integrare în UE. Oficialul a mai menționat că personalul calificat urmează a fi selectat, iar mai apoi – instruit.

Iar șeful adjunct al instituției, Nicolae Vutcariov, a explicat că centrul va avea trei competențe: analitică, de monitorizare și de profilare.

„Obiectivul este de a avea un produs analitic mai calitativ , care va sta la baza unui control vamal mai eficient. Prin accesul la mai multe date și a analizei avansate a acestora, putem evalua riscurile potențiale. Analiza de risc va conduce la îmbunătățirea timpilor de procesare a operațiunilor vamale, facilitând un flux mai eficient al bunurilor și serviciilor. Centrul va îngloba subdiviziunile de analiză de risc, precum și unele atribuții din alte direcții, precum și va gestiona direcții noi”, a spus Nicolae Vutcariov.

Așadar, printre atribuțiile angajaților se vor număra și monitorizarea video a tuturor posturilor vamale, precum și utilizarea de instrumente moderne care vor permite elaborarea de rapoarte analitice mai eficiente.

„Rapoartele analitice vor putea fi trimise subdiviziunilor. Dacă se constată necesitatea unui control mai amănunțit, va putea fi contactat inspectorul din posturile vamale pentru ghidarea lui. Dacă se va considera necesar, centrul va putea solicita implicarea ofițerilor din echipele mobile, în cazul în care se va considera că acest control e cel mai oportun pentru tranzacția specifică”, a conchis Nicolae Vutcariov.

Expresul.md


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *