Agricultorii au decis. Vor 400 de milioane de lei pentru subvenții

Foto: Expresul

Agricultorii care protestează de săptămâna trecută, inclusiv cu blocarea accesului spre Vama Leușeni, solicită statului să identifice 400 de milioane de lei pentru subvenții. Potrivit lor, acești bani i-ar ajuta să depășească situația dificilă în care s-au pomenit. Având acest sprijin financiar, ar putea să procure motorină, semințe și îngrășăminte. Revendicările au fost formulate în cadrul întrevederii avute la Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare, la care a participat și premierul Dorin Recean, transmite IPN.

Președintele asociației obștești „Forța Fermierilor”, Ion Plămădeală, a declarat că agricultorii au nevoie de sprijin pentru a putea ieși din impas. Problema poate fi soluționată pe două căi. De exemplu, 200 de milioane de lei pot fi alocați din Fondul de subvenționare, iar ulterior această gaură să fie acoperită din fonduri europene. Încă 200 de milioane de lei Guvernul i-ar putea credita. Executivul ar putea accesa un credit cu o dobândă de 5%, și nu de 10% ca agricultorii. „Statul alocă bani agricultorilor, iar ei încep anul agricol. Se depășesc problemele și începe circuitul economic. Dacă nu pornim acest circuit economic, în toamnă o să ne mușcăm coatele”, a spus Ion Plămădeală.

Directorul executiv al Asociației „Forța Fermierilor”, Alexandru Slusari, a menționat că fermierii au venit cu mai multe revindecări. „Dacă este posibil, de alocat acum 400 de milioane care salvează agricultorii. Așa cum în 2020, 6 mii de tone de motorină au salvat situația, care era mai puțin gravă ca din prezent. Din acești bani ei o să cumpere motorină, pentru că nu o mai pot aștepta pe cea din România. O să cumpere semințe, îngrășăminte, fertilizanți”, afirmă Alexandru Slusari. Potrivit lui, agricultorii regretă deranjul pe care îl provoacă protestele, dar nu au altă cale în situația în care autoritățile sunt indiferente.

Premierul Dorin Recean a amintit că în 2023, statul a acordat pentru 2 161 de producători câte 1240 de lei per hectar. Apoi, tot în 2023, pentru 3187 de producători a rambursat acciza la motorină. „1,6 miliarde de lei în fiecare an pentru subvenționarea investițiilor. Care alte sectoare primesc astfel de subvenționări?”, a întrebat șeful executivului.

Potrivit lui Dorin Recean, statul a ajutat producătorii de cereale și va continua să identifice mai multe resurse. „Blocarea drumurilor și vămilor nu va aduce mai multe subvenții sau alocări din partea Guvernului pentru agricultură. Vicepremierul Bolea a anticipat necesitățile agricultorilor și noi până la urmă am suplimentat bugetul cu 400 de milioane de lei anume pentru domeniul agricol. Dacă să ne amintim de protestul actual, vă rog să vă amintiți că vicepremierul Bolea a ieșit cu inițiativa pentru Comisia Situații Excepționale de alocare suplimentară de 50 de milioane de lei celor care au avut de suferit în urma secetei la Cahul, Vulcănești și Edineț, iar după aceasta dumneavoastră ați decis să ieșiți la protest”, afirmă premierul. Potrivit lui, în buget nu există bani adiționali pentru compensări.

Expresul.md


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *