Republica Moldova are nevoie de investiții imediate pentru dezvoltarea economică a țării

Republica Moldova are nevoie de investiții în infrastructură care să ajute cetățenii să se conecteze cu Europa și să crească dezvoltarea economică a țării, a declarat Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu la cea de-a patra Conferință a Platformei de Sprijin pentru Moldova. Reprezentanții instituției de resort au elaborat un plan pentru reconstrucția infrastructurii în următorii ani. La același eveniment, ministrul Energiei, Victor Parlicov, a subliniat că datorită conectării la rețeaua europeană, Republica Moldova a devenit mai independentă energetic.

Republica Moldova are nevoie de investiții imediate în construcția de drumuri, porturi, aeroporturi, apeducte și canalizare în localități, a declarat ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, care a prezentat la reuniunea Platforma de Sprijin pentru Moldova Planul Reconstrucției Infrastructurii țării noastre.

„Nu vom reuși să îndeplinim aceste priorități singuri. Planul nostru costă aproximativ 15 miliarde de euro și avem două termene de referință: 2030 și 2050. Ca să ajungem la aceste succese, trebuie să căutăm surse de finanțare și să lansăm aceste proiecte acum”, a menționat Andrei Spînu.

Potrivit planului, proiectele de importanță națională include dezvoltarea aeroporturilor; dezvoltarea portului Giurgiulești; construcția și renovarea a mai multor poduri peste Prut și Nistru, construcția autostrăzii Iași – Ungheni – Chișinău – Odessa; dar și dezvoltarea uneii linii ferate care să lege Chișinăul de Iași și București.

Republica Moldova a reușit să-și reducă vulnerabilitatea și riscurile aferente din domeniul energetic în urma sincronizării cu rețeaua europeană de anul trecut, a declarat ministrul Energiei, Victor Parlicov la Platforma de Sprijin pentru Moldova. Potrivit oficialului, țara noastră acum este mai bine pregătită pentru sezonul rece, având stocuri suficiente de gaze și infrastructura necesară. Victor Parlicov a subliniat și importanța de investiții în următorii ani pentru o eficiență și sustenabilitate energetică mai mare.

„Sprijinul din partea partenerilor internaționali este unul valoros. Pentru următorii ani avem nevoie de cel puțin 15 milioane pentru fondul rezidențial de eficiență energetică, 20 milioane de granturi pentru investiții în reducerea sărăciei energetice pentru consumatorii vulnerabili, pentru a-i ajuta să-și schimbe echipamentele electrice casnice. Și începând cu anul 2025 avem nevoie de aproximativ o sută de milioane de euro anual, sub formă de împrumuturi, pentru investiții în creșterea eficienței electrice a clădirilor”, a precizat Victor Parlicov.

Precizăm că Republica Moldova are în stocuri peste 650 de milioane de metri cubi de gaze naturale, rezerve care ar urma să fie suficiente până în luna februarie.

Expresul.md


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *