Alegeri locale: aproape 300 de candidați înregistrați la funcția de primar în raioanele Ungheni și Călărași

Puțin peste două săptămâni au mai rămas până la alegerile locale generale, iar candidații au și început agitațiile. Unii dintre alegători și-au făcut concluziile, alții încă se mai gândesc. Cert este că toată informația, privind candidații la funcția de primar și consilieri de nivelul 1 și 2, este făcută publică. Iar fiecare alegător este în drept să mergă la Consiliile Electorale de Circumscripție pentru a se face cunoscuți cu potențialii primari și consilieri.

UNGHENI

Pentru cele 33 de funcții pentru primar din raionul Ungheni, au fost înregistrați 179 de candidați, dintre care 8 sunt candidați independenți, restul fiind înaintați de partide politice. Din toți cei 179 de candidați, 49 sunt femei. Pentru fotoliul de primar al municipiului Ungheni au fost înregistrați 11 candidați, dintre care 2 femei și 9 bărbați. Cei mai mulți candidați înregistrați sunt în satul Petrești – 11, urmat de Zagarancea cu 10 candidați și satele Pîrlița, Măcărești, Condrătești, Cetireni și Bușila cu câte 8 candidați. La polul opus, cu cei mai puțini candidați înregistrați sunt satele Cornova și Năpădeni, care au câte doi candidați înregistrați. Iar câte 3 candidați înregsitrați are orașul Cornești și satele Alexeevca, Chirileni, Sinești, Unțești.  Pentru comparație: la alegerile locale generale din 2019 au fost înregistrați 159 de candidați la funcția de primar, dintre care 7 au fost pentru municipiul Ungheni. Pentru cele 377 de mandate de consilier în consiliile locale – au fost înregistrate circa 2100 de persoane, dintre care 27 sunt candidați independenți. Pentru cele 33 de mandate în Consiliul Raional Ungheni, au fost înregistrați 273 de candidați, dintre care 6 sunt independenți.

De menționat că, conform datelor întregistrate la Agenția de Servicii Publcice, la 1 ianuarie 2023  raionul Ungheni avea 91 mii 737 de locuitori, 29 mii 261 fiind din municipiul Ungheni.

CĂLĂRAȘI

Pentru cele 28 de funcții pentru primari în cele 28 de localități ale raionului Călărași, au fost înregsitrați 115 candidați, dintre care 32 sunt femei. Doar trei sunt candidați independenți, restul fiind înaintați de partide. Pentru funcția de primar al orașului Călărași au fost înregistrați 10 candidați, dintre care 2 femei și 8 bărbați. Cei mai mulți candidați înregistrați, după orașul Călărași, are satul Păulești cu 7 candidați și satele Temeleuți și Horodiște – cu câte 6 candidați. Cei mai puțini candidați înregistrați are satul Nișcani – 2 candidați și satul Onișcani – 1 candidat. Pentru comparație: la alegerile locale generale din 2019 au fost înregistrați 112 candidați, dintre care 11 au fost pentru orașul Călărași. Pentru cele 279 de mandate în toate consiliile locale și comunale, au fost înregistrați circa 1260 de candidați, dintre care 10 sunt independenți. Pentru cele 33 de mandate în Consiliul Raional Călărași, au fost înregistrați 289 de candidați, dintre care doar unul este independent.

De menționat că, la 1 ianuarie 2023 raionul Călărași avea 61 de mii 218 locuitori, 13 mii 226 fiind în oraș.

Natalia Junghietu

 

 


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *