Pompierii atenționează cetățenii despre regulile antiincendiare în timpul utilizării aparatelor electrice de încălzit

Imagine simbol, sursa: cezinfo.ro

Pompierii au atenționat cetățenii despre regulile antiincendiare în timpul utilizării aparatelor electrice de încălzit și a instalațiilor alimentate cu gaz, transmite moldpres.md.

Solicitat de agenție, ofițerul de presă al Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU), Liliana Pușcașu, a subliniat că aparatele electrice de încălzit trebuie să fie standardizate, autorizate și certificate. „Este necesar ca acestea să fie procurate dintr-un magazin specializat. În cazul unei defecțiuni, este importat să apelați la un specialist pentru remedierea problemei și să nu recurgeți la repararea individuală. Aparatele nu trebuie să fie lăsate fără supraveghere. Totodată, acestea necesită a fi deconectate pe timp de noapte, întrucât un scurt circuit poate avea urmări grave”, a spus Liliana Pușcașu.

De asemenea, ofițerul de presă al IGSU a menționat că, înainte de utilizare, cazanele alimentate cu gaz trebuie să fie verificate și certificate de un specialist.

Un lucru deosebit de important este să evităm acoperirea acestora și amplasarea lor în apropierea materialelor ușor inflamabile de exemplu perdele.

Ce să faceți în cazul în care a avut loc un incendiu electric:

  • Dacă puteți, întrerupeți sursa de alimentare cu curent. Dacă nu, luați victima de îmbrăcăminte și trageți de ea fără a intra în contact cu pielea acesteia. Dacă este necesar, acoperiți părțile descoperite cu haine uscate înainte de a o atinge.
  • În cazul unui incendiu electric, folosiți un extinctor pentru a stinge focul.
  • Nu folosiți niciodată apa pentru a stinge un incendiu electric.
  • Dacă se produce o arsură localizată, înainte de a o trata, spălați-vă pe mâini minuțios. Răciți arsura cu apă sau gheață, curățați spațiul din jurul acesteia cu un șervețel umed și pulverizați cu soluție antiseptică. După aceasta, acoperiți arsura cu o țesătură sterilă și de bumbac. Nu atingeți arsura, nici bășicile ce se formează în jurul acesteia. Dacă arsura este gravă, nu aplicați cremă și mergeți la un centru de asistență medicală.

Conform IGSU, în perioada rece a anilor 2022-2023, au fost înregistrate 461 de incendii în sectorul locativ, care s-au soldat cu 73 de persoane decedate, printre care doi copii.

Expresul.md


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *