Alegeri locale. Cine are dreptul la vot

Pe 5 noiembrie, în Republica Moldova vor avea loc alegeri locale generale. În țară vor fi deschise 1 958 de secții de votare, iar la urne sunt așteptați aproape 2,8 milioane de cetățeni cu drept de vot, scrie nordnews.md.
Cele mai multe secții de votare sunt la:
  • Chișinău– 305;
  • Orhei– 83;
  • Ungheni– 78;
  • Soroca– 74
  • (și) Florești– 71.

La urne sunt așteptați aproape 2,8 milioane de cetățeni cu drept de vot (2 761 954) care participă la alegeri prin vot universal, egal, direct, secret și liber exprimat.

 CINE ARE DREPTUL LA VOT?

  1. Dreptul de a alege îl au cetățenii Republicii Moldova care au împlinit, inclusiv în ziua alegerilor, vârsta de 18 ani, cu excepția celor privați de acest drept prin hotărârea judecătorească de instituire a măsurii de ocrotire judiciară.
  2. Cetățenii Republicii Moldova care domiciliază în afara țării beneficiază de drepturi electorale depline. Misiunile diplomatice și oficiile consulare sunt obligate să creeze condiții pentru ca cetățenii să-și exercite liber drepturile lor electorale.
  • Votul universal:

Cetățenii Republicii Moldova pot alege și pot fi aleși fără deosebire de rasă, naționalitate, origine etnică, limbă, religie, sex, opinie, apartenență politică, avere sau origine socială.

  • Votul egal:

În cadrul oricărui scrutin, fiecare alegător are dreptul la un singur vot. Fiecare vot are putere juridică egală.

  • Votul direct:

Alegătorul votează personal. Votarea în locul unei alte persoane este interzisă.

  • Votul secret:

Votarea la alegeri este secretă, excluzându-se astfel posibilitatea de a influența voința alegătorului.

  • Votul liber exprimat:

Nimeni nu este în drept să exercite presiuni asupra alegătorului pentru a-l face să voteze sau să nu voteze, precum și pentru a-l împiedica să-și exprime voința în mod independent.

CUM ARE LOC PROCESUL DE VOT ÎN ZIUA ALEGERILOR?

  1.  Alegerile au loc într-o singură zi de duminică, conform actului de stabilire a alegerilor, pe întreg teritoriul țării sau al localității respective;
  2. Prin derogare de la alin. (1), alegerile în unele circumscripții electorale sau secții de votare nu pot fi desfășurate, din motive obiective (pandemii, situații excepționale, numărul mare de alegători înregistrați la secțiile de vot de peste hotare etc.), pe parcursul a două zile (sâmbătă și duminică);
  3. Dreptul de vot se exercită în localitatea în care alegătorul își are domiciliul, cu excepția cazurilor prevăzute de prezentul cod;
  4. În cazul în care alegătorul are și domiciliu, și reședință temporară, în perioada valabilității reședinței temporare el votează în localitatea în care își are reședința temporară.
  5. În cadrul unui scrutin, alegătorul votează pentru un singur concurent electoral.

Expresul.md


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *