Fermierii cer demisia ministrului Agriculturii și amenință cu noi proteste

Foto: Expresul

Fermierii cer demisia ministrului Agriculturii, Vladimir Bolea, și amenință că vor ieși din nou la proteste, dacă revendicările lor nu vor fi îndeplinite. Deciziile au fost luate la un congres organizat pe 21 octombrie de Federația Națională a Fermierilor și Asociația Forța Fermierilor, scrie moldova.europalibera.org.

Potrivit rezoluției adoptate la congresul care a reunit sute de fermieri, 2023 a fost cel mai dificil an pentru sectorul agricol. „Seceta severă a compromis substanțial în 2022 recolta de porumb, sfeclă de zahăr, soia și floarea soarelui. Costurile producției agricole au crescut pe diferite categorii cu 200-400%, iar dobânzile la credite s-au majorat de aproximativ 3 ori. În același timp, importul în exces al producției agricole din Ucraina a influențat esențial căderea prețurilor pe piața internă la grâu, orz, porumb, rapiță și floarea-soarelui”, susțin agricultorii.

Fermierii se plâng că sunt presați de creditori să ramburseze datoriile, în condițiile în care au vândut cereale și oleaginoase sub prețul de cost, pierderile totale fiind estimate la circa 2 miliarde de lei. Ei aduc exemplul Poloniei, României, Bulgariei, Slovaciei și Ungariei, unde fermierii afectați de fluxul mare de producție agricolă ucraineană primesc compensații, între 300 și 674 de euro la un hectar de grâu.

În acest context, fermierii cer un moratoriu valabil până la 31 octombrie 2024 la calcularea penalităților, executarea silită a obligațiunilor și demararea procedurilor de insolvență pentru producătorii de cereale și oleaginoase.

O altă solicitare este să fie interzise importurile de grâu, porumb și floarea-soarelui până la 31 martie 2024 și să fie permis tranzitul acestora doar pe cale ferată.

Fermierii mai cer dublarea Fondului Național de Dezvoltare a Agriculturii, până la 3 miliarde de lei, plăți directe la hectar după modelul UE, compensații de 1,5 miliarde de lei pentru producătorii de porumb și floarea soarelui în 2024 și ajutoare pentru cei care au suferit în urma secetei.

„În cazul în care în următoarele șapte zile Guvernul nu va întreprinde măsuri reale pentru îndeplinirea revendicărilor noastre, fermierii vor recurge la diferite acțiuni masive atât în teritoriu, cât și în capitală, inclusiv cu folosirea tehnicii agricole”, se arată în rezoluția congresului.

De asemenea, asociații cer demisia ministrului Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea, acuzându-l că a nu a intervenit la timp „pentru a opri degradarea sectorului agrar”.

Expresul.md


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *