Decis. Roaming-ul va fi mai ieftin

Un pas decisiv în direcția reducerii costurilor de roaming între Republica Moldova și Uniunea Europeană a fost realizat. Operatorii de telefonie au semnat astăzi anexa care stabilește plafoanele de preț pentru serviciile de roaming, se menționează într-un comunicat.

Astfel, începând cu 1 ianuarie 2024, tarifele de roaming vor deveni mult mai accesibile, beneficiind atât cetățenii europeni care vizitează Moldova, cât și moldovenii care călătoresc în Europa. Noile tarife vor fi aplicabile până la 31 decembrie 2025, cu posibilitatea de prelungire.

La ceremonia de semnare, efectuată prin videoconferință, au fost prezenți reprezentanți ai companiilor de telecomunicații, ai OAREC (Organismul Autorităților Europene de Reglementare în Domeniul Comunicațiilor Electronice), ANRCETI, precum și reprezentanți ai Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene, dar și ai Ministerului Dezvoltării Economice și Digitalizării.

„Această colaborare marchează un progres semnificativ, asigurând o comunicare eficientă și mai accesibilă pentru toți cetățenii noștri, indiferent de locul lor de reședință”, a subliniat Dumitru Alaiba, viceprim-ministrul și ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării

Detaliile plafoanelor stabilite pot fi văzute aici:

Limită de preț (fără TVA) 1 Ianuarie 2024

31 Decembrie 2024
1 Ianuarie 2025

31 Decembrie 2025
Date mobile (€/GB) 15.00 11.00
Apeluri recepționate (€/Min) 0.33 0.24
Apeluri efectuate (€/Min) 0.25 0.16

 

”Semnarea acestei declarații subliniază nu doar reducerea costurilor, ci și îmbunătățirea conectivității și fortificarea legăturilor dintre comunitățile din țară și cele din UE, având implicații pozitive pentru cetățeni, mediul de afaceri și diaspora”, se mai menționează în comunicat.

Reamintim că la 6 aprilie 2023, Republica Moldova a adoptat decizia de reglementare a tarifelor de terminare a apelurilor din UE. Astfel, la 31 mai 2023, s-a semnat Acordul voluntar de liberalizare a roamingului. OAREC, în colaborare cu ANRCETI, a început ulterior analiza datelor pentru a stabili cum pot fi optimizate prețurile. Limitele tarifelor vor fi reevaluate până în 2025, cu posibilitate de prelungire.

 


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *