Astăzi este Ziua Mondială fără mașini

Imagine: Expresul

În fiecare an pe data de 22 septembrie, din inițiativa Comisiei Europene, se sărbătorește Ziua Internațională Fără Mașini, promovând alternative pentru mijloacele de transport nepoluante, transmite Agenția Servicii Publice (ASP). 

Studiile arată că gazele de eșapament sunt principala sursă de poluare a aerului, care afectează sănătatea oamenilor și contribuie la efectul încălzirii globale.

Potrivit ASP, în scurt timp, urmează a fi puse în circulație noi plăci de înmatriculare pentru vehiculele electrice (fond de culoare albă și simboluri de culoare verde).

Conform datelor oferite de ASP, automobilele cu motor electric și cele hibrid sunt tot mai populare în Republica Moldova. În ultimii 2 ani, numărul acestora a crescut considerabil. Potrivit datelor statistice din Registrul de stat al transporturilor, în anul 2023 au fost înmatriculate primar 25136 de automobile, dintre care 611 sunt cu motorul electric, iar 4471 –  cu motor tip hibrid (compartiv cu  anul 2018, când au fost înmatriculate primar doar 42 de auto electrice și 3497 auto hibrid).

Menționăm că, în municipiul Ungheni au fost construite peste 20 de kilometri de piste pentru bicicliști. Astfel toți doritorii pot circula pe pistele de bicicliști amplasate pe străzile Națională, Romană, Ion Creangă, Boico, Ștefan cel Mare și Decebal, unind astfel carterele Vasilica, Berești, Centru și Dănuțeni.

Scopul Zilei mondiale fără maşini este descurajarea circulaţiei cu automobilul personal sau de serviciu, în favoarea deplasării cu bicicleta, a mersului pe jos ori a transportului în comun.

Expresul.md


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *